Način pripreme
Bataci se operu i stavljaju u ekspres lonac. Dodaju se jedan luk, isečen na parčiće, dva-tri čenja belog luka, jedna šargarepa i jedan krompir krupno isečeni, vezica peršuna, so, biber u zrnu i malo maslinovog ulja. SIpa se voda da ih pokrije bar za jedan prst. Kuvaju se oko 40 minuta.
Kada se bataci skuvaju, vade se i stavljaju u vatrostalnu činiju sa poklopcem. Bataci se mažu senfom, posipaju alevom paprikom, majčinom dušicom i biberom.
Druga šargarepa se seče na kružiće i zajendno sa 5-6 čenja belog luka se dodaje u batake.
Buljon u kojem smo kuvali meso se procedi i sipa u posudu za pečenje oko jednog prsta. Dodajemo i jednu čašu lepog, belog vina. Preko bataka stavljamo parčice maslaca, poklapamo činiju i pečemo na 200 stepeni oko 20 minuta.
Nakon toga skidamo poklopac i završavamo sa pečenjem, kada dobiju hrskavu, zlatnu koricu.
Serviramo sa kuvanim pirinčem, koji možemo začiniti sosom od pečenja.