Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Ukusni pečeni ćureći bataci

Ukusni pečeni ćureći bataci

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Ukusni pečeni ćureći bataci
Fotografije: Diana Kostova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
3
"Prvi put probavate ćureće batake? Razumete li sada šta ste propustili?"

Potrebni sastojci

  • ćureći bataci - 3 komada
  • luk - 1 glavica crnog luka
  • beli luk - 1 glavica
  • šargarepa - 2 komada
  • krompir - 1 komad
  • peršun - 1 vezica
  • biber - nekoliko zrna + 1 kašičica mlevenog
  • so
  • maslinovo ulje
  • senf - 2 kašičice
  • aleva paprika
  • majčina dušica - sveža
  • maslac - 50 g
  • belo vino - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Bataci se operu i stavljaju u ekspres lonac. Dodaju se jedan luk, isečen na parčiće, dva-tri čenja belog luka, jedna šargarepa i jedan krompir krupno isečeni, vezica peršuna, so, biber u zrnu i malo maslinovog ulja. SIpa se voda da ih pokrije bar za jedan prst. Kuvaju se oko 40 minuta.

Kada se bataci skuvaju, vade se i stavljaju u vatrostalnu činiju sa poklopcem. Bataci se mažu senfom, posipaju alevom paprikom, majčinom dušicom i biberom.

Druga šargarepa se seče na kružiće i zajendno sa 5-6 čenja belog luka se dodaje u batake.

Buljon u kojem smo kuvali meso se procedi i sipa u posudu za pečenje oko jednog prsta. Dodajemo i jednu čašu lepog, belog vina. Preko bataka stavljamo parčice maslaca, poklapamo činiju i pečemo na 200 stepeni oko 20 minuta.

Nakon toga skidamo poklopac i završavamo sa pečenjem, kada dobiju hrskavu, zlatnu koricu.

Serviramo sa kuvanim pirinčem, koji možemo začiniti sosom od pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: