Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Kolenica sa pečurkama u đuvečari

Kolenica sa pečurkama u đuvečari

ZoriZori
Guru
7292375k216
Kolenica sa pečurkama u đuvečari
Fotografije: Zori
1 / 11
08/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
6
"Šta je ukusnije od kolenice sa pečurkama u đuvečari - aroma svih sastojaka je prosto neuporediva"

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1, 5 kg, zadnja, sa kosti
  • beli luk - 10 čenova (za špikovanje mesa)
  • Za marinadu
  • dimljena aleva paprika - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • majčina dušica - 2 kašike, sušena
  • ulje - 4 kašike
  • pivo - 600 ml
  • pečurke - 500 g, pečurke
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 1 velika glavica
  • lovorov list - 2 komada
  • biber - 10 zrna
  • voda - 600 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjska kolenica sa kosti se opere i osuši. Probode se oštrim nožem ravnomerno svuda i u svaki prorez se stavlja po polovina čena belog luka.

Meso se prebacuje u đuvečaru i posipa se obilno solju, biberom, sušenom majčinom dušicom, dimljenom alevom paprikom i uljem. Začini se utrljaju dobro u meso, sipa se i pivo na dno posude.

Đuveč se poklapa i stavlja u frižider na 48 sati, da se marinira svinjetina. Poželjno je da se kolenica povremeno okreće, da bi se marinirala sa svih strana.

Beleška: Đuvečara se izvadi iz frižidera i ostavlja se bar jedan sat na sobnoj temperaturi, pre nego što se pređe na pečenje u rerni.

Pečurke se operi i iseku na polovine ili četvrtine u zavisnosti od njihove veličine. Prebacuju se u đuvečaru. Dodaju se cela neoljuštena glavica belog luka, na polovine isečene neoljuštene glavice luka, lovorovi listovi, zrna bibera i voda.

Poklopac đuvečare se poklapa i učvrsti testom napravljenim od brašna, malo soli i vode.

Keramička posuda se stavlja u donji deo rerne i kolenica u đuvečari se peče na 140-150 stepeni oko 3 sata.

Kolenica se servira bez kostiju, garnirana sa pečurkama i prelivena ukusnim sosom koji se stvorio u đuvečari.

Spremljeno na ovaj način za kolenicu sa pečurkama u đuvečari, svinjsko meso je krhko i veoma sočno... jednostavno se topi u ustima!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: