Način pripreme
Svinjska kolenica sa kosti se opere i osuši. Probode se oštrim nožem ravnomerno svuda i u svaki prorez se stavlja po polovina čena belog luka.
Meso se prebacuje u đuvečaru i posipa se obilno solju, biberom, sušenom majčinom dušicom, dimljenom alevom paprikom i uljem. Začini se utrljaju dobro u meso, sipa se i pivo na dno posude.
Đuveč se poklapa i stavlja u frižider na 48 sati, da se marinira svinjetina. Poželjno je da se kolenica povremeno okreće, da bi se marinirala sa svih strana.
Beleška: Đuvečara se izvadi iz frižidera i ostavlja se bar jedan sat na sobnoj temperaturi, pre nego što se pređe na pečenje u rerni.
Pečurke se operi i iseku na polovine ili četvrtine u zavisnosti od njihove veličine. Prebacuju se u đuvečaru. Dodaju se cela neoljuštena glavica belog luka, na polovine isečene neoljuštene glavice luka, lovorovi listovi, zrna bibera i voda.
Poklopac đuvečare se poklapa i učvrsti testom napravljenim od brašna, malo soli i vode.
Keramička posuda se stavlja u donji deo rerne i kolenica u đuvečari se peče na 140-150 stepeni oko 3 sata.
Kolenica se servira bez kostiju, garnirana sa pečurkama i prelivena ukusnim sosom koji se stvorio u đuvečari.
Spremljeno na ovaj način za kolenicu sa pečurkama u đuvečari, svinjsko meso je krhko i veoma sočno... jednostavno se topi u ustima!
Nek vam je slatko!