Način pripreme
Operite i oljuštite dobro glavice crne rotkve. Narendajte ih u posudu na krupnije rende. Pospite narendanu rotkvu braon šećerom i ostavite 30 minuta.
Za to vreme oljuštite i narendajte u drugu posudu šargarepu. Operite i isecite na sitno peršun.
Nakon što je rotkva odstojala 30 minuta posuta braon šećerom, rukama je izgnječite i iscedite od soka. Ne bacajte sok od rotkve.
Dodajte mu malo braon šećera ili meda i stavite u frižider u staklenu posudu. Ovaj sok je narodni lek protiv kašlja. Uzima se po jedna kašika njega na sat za lečenje kašlja.
Pomešajte isceđenu rotkvu i šargarepu u tanjir za salatu (ja preferiram da serviramm rotkvu oblikovanu u loptice), pospite obilno isečenim peršunom, začinite solju i sirćetom (ili sokom od limuna), dodajte maslinovo ulje ili ulje i garnirajte vitaminsku salatu sa maslinama i isečenim lentama crvene pečene paprike.
Na kraju završite oljuštenim čenovima belog luka.
Jeftina i korisna zimska salata je gotova.