Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Taljatele sa vrganjima

Taljatele sa vrganjima

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Taljatele sa vrganjima
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Ne menjamo ovaj recept za taljatele sa vrganjima ni za šta - čim ga probate, razumećete zašto"

Potrebni sastojci

  • taljatele - 500 g (najbolje sveža testenina)
  • Krem od pečuraka
  • vrganji - 400 g (ili druge pečurke po ukusu)
  • mleko - 300 ml
  • maslac - 25 g
  • brašno - 30 g
  • parmezan - 40 g, narendan (ili grana padano)
  • majčina dušice - po ukusu ili peršun
  • beli luk - 1 čen
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Taljatele sa vrganjima su mnogo ukusno jesenje jelo, pravo zadovoljstvo za ljubitelje ove pečurke. Taljatele od sveže testenine su idealne za ovaj ukusan krem bez dodavanja pavlake.

Ne propustite ovo specijalno jelo koje se sprema za nekoliko minuta i idelano je da uživate u ručku sa porodicom ili u društvu prijatelja, uspeh je garantovan u svakoj prilici.

Za spremanje taljatela sa vrganjima, treba da počnete od pečuraka koje će biti pažljivo očišćene, tako da se eleminišu ostaci zemlje po površini i nakon toga se seku na kriške.

Nakon toga uzmite veliki tiganj i dodajte maslac, zagrejte ga zajedno sa celim čenom belog luka, tako da ga lako izvadite kad se aromatizuje maslac.

Dodajte pečurke i ostavite da se dinstaju na jakoj vatri. Začinite solju i biberom i kuvajte oko 5 minuta zajedno sa listićima sveže majčine dušice.

Kada su pečurke mekane i skuvane, izvadite malo više od polovine iz tiganja. Pasirajte izdvojene vrganje ručnim mikesrom, dodajući nekoliko kašika narendanog sira, tako da se dobije kremasti sos. Posle ćete dodati pasirane pečurke u mlečni sos.

Spremite sos sa mlekom, kad istopite maslac, nakon toga dodajte brašno i promešajte, dok se ne stvori krem bez grudvica. Nakon toga dodajte mleko, dodajuću ga po malo, dok mešate.

Kuvajte sos za testeninu na slaboj vatri, dok ne dobijete krem. U tom trenutku dodajte sotirane pečurke, pasirane pečurke, još malo narendanog sira, ako želite prstohvat muskatnog oraščića, so i biber.

Spremite taljatele u obilnoj količini posoljene vode i začinite pripremljenim sosom od pečuraka. Ako želite pospite sa još narendanog sira i odmah servirajte vruće i kremaste taljatele.

Po želji servirajte sa tankom kriškom kontra filea, prethodno skuvanog na tiganju 2-3 minuta i stavite preko testenine sa vrganjima.

Odabrala sam ovu varijantu jer je jelo veoma dijetalno - za neke od nas!

Ili jedite samo taljatele sa sosom od vrganja.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: