Način pripreme
1. Kvasac usitnite u surutku, dodajte šećer i izmešajte.
2. Prosejte brašno u posudu, pomešajte sa solju i napravite udubljenje, u njega sipajte tečnost sa kvascem (bez čekanja da se aktivira) i obe vrste masnoće. Od maslaca odvojte malo za podmazivanje tepsije.
3. Umesite glatko testo, prebacite ga na nabrašnjenu površinu i pospite sa još brašna dok ne prestane da se lepi.
Kako bi pogačice dobro nabubrele i bile mekane, potrudite se da testo ne postane tvrdo od preteranog dodavanja brašna, već strpljivo mešajte i tako ćete dobiti potrebnu glatkoću i elastičnost.
4. Otkidajte loptice testa malo veće od oraha i ređajte ih u nauljenu tepsiju - na malo rastojanje ili da se sasvim blago dodiruju.
Kod mene je tepsija četvrtasta 24/24 cm, ne veća kako bi pogačice nabubrele naviše, a ne da se razlivaju i budu pljosnate. Kod okrugle tepsije prečnik ne sme bude veći od 28-30 cm.
5. Loptice prelijte prvim prelivom od 100 ml vode sa sirom usitnjenim u njoj. Kuhinjskom četkicom ravnomerno rasporedite smesu. Lepo bi bilo da se koristi mekši i mastan sir, u mom slučaju je domaći ovčiji sir.
6. Tepsiju pokrijte čistom krpom ili folijom, ali tako da ne dodiruje pogačice i da one imaju prostora da slobodno narastu.
Ostavite u toploj prostoriji na otprilike sat vremena, kako bi se podigle - brzo će narasti i postati neverovatno mekane, ako stavite tepsiju na uključeni radijator ili u blago zagrejanu rernu na 50°C.
7. Za drugi preliv zagrejte ulje i maslac, smanjite vatru i sipajte brašno. Kratko mešajte i ostavite sa strane kako bi se malo ohladilo.
Za to vreme zagrejte rernu do 180 stepeni.
8. Obilno namažite prelivom pomoću kuhinjske četkice. U udubljenjima između pogačica treba da bude malih barica masnoće. Ovde moramo da zaboravimo na dijete, šta da se radi :)
9. Nabubrele pogačice pecite 30 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.
Poslužite tople nabubrele pogačice za doručak.
Prijatno!