Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Pogačice»Nabubrele Pogačice

Nabubrele Pogačice

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Nabubrele Pogačice
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
26/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
15
"Za doručak, ručak ili večeru - pogačice su pogodne za svaki obrok"

Potrebni sastojci

  • brašno - 530 g + za dodatno mešenje
  • kvasac - 15 g, živi
  • surutka - 300 ml (ili sveže mleko)
  • ulje - 40 ml
  • kravlji maslac - 10 g
  • šećer - 5 g
  • so - 5 - 8 g
  • sir - 125 g ili po ukusu
  • voda - 100 ml za umekšavanje sira
  • Preliv
  • ulje - 60 ml
  • kravlji maslac - 40 g
  • brašno - 1 supena kašika, sa malog vrha
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kvasac usitnite u surutku, dodajte šećer i izmešajte.

2. Prosejte brašno u posudu, pomešajte sa solju i napravite udubljenje, u njega sipajte tečnost sa kvascem (bez čekanja da se aktivira) i obe vrste masnoće. Od maslaca odvojte malo za podmazivanje tepsije.

3. Umesite glatko testo, prebacite ga na nabrašnjenu površinu i pospite sa još brašna dok ne prestane da se lepi.

Kako bi pogačice dobro nabubrele i bile mekane, potrudite se da testo ne postane tvrdo od preteranog dodavanja brašna, već strpljivo mešajte i tako ćete dobiti potrebnu glatkoću i elastičnost.

4. Otkidajte loptice testa malo veće od oraha i ređajte ih u nauljenu tepsiju - na malo rastojanje ili da se sasvim blago dodiruju.

Kod mene je tepsija četvrtasta 24/24 cm, ne veća kako bi pogačice nabubrele naviše, a ne da se razlivaju i budu pljosnate. Kod okrugle tepsije prečnik ne sme bude veći od 28-30 cm.

5. Loptice prelijte prvim prelivom od 100 ml vode sa sirom usitnjenim u njoj. Kuhinjskom četkicom ravnomerno rasporedite smesu. Lepo bi bilo da se koristi mekši i mastan sir, u mom slučaju je domaći ovčiji sir.

6. Tepsiju pokrijte čistom krpom ili folijom, ali tako da ne dodiruje pogačice i da one imaju prostora da slobodno narastu.

Ostavite u toploj prostoriji na otprilike sat vremena, kako bi se podigle - brzo će narasti i postati neverovatno mekane, ako stavite tepsiju na uključeni radijator ili u blago zagrejanu rernu na 50°C.

7. Za drugi preliv zagrejte ulje i maslac, smanjite vatru i sipajte brašno. Kratko mešajte i ostavite sa strane kako bi se malo ohladilo.

Za to vreme zagrejte rernu do 180 stepeni.

8. Obilno namažite prelivom pomoću kuhinjske četkice. U udubljenjima između pogačica treba da bude malih barica masnoće. Ovde moramo da zaboravimo na dijete, šta da se radi :)

9. Nabubrele pogačice pecite 30 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.

Poslužite tople nabubrele pogačice za doručak.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: