Način pripreme
Kora:
Žumanca se mute zajedno sa šećerom dok ne pobele. Posebno se mute belanca u gust sneg i postepeno se sjedinjavaju sa žumancima, tako što se posipa kašikom brašna dok se ne upije cela količina.
Gotova smesa za patišpanj se sipa u kalup, čije je dno pokriveno papirom za pečenje i podmazano maslacem. Pripremljene kore za tortu se peku 20 minuta na 150 stepeni.
Nakon što se ispeče, patišpanj se seče poprečno na dva dela.
Krem:
Jaja se razbiju cela tako što se u njih dodaje šećer. Mute se dok se ne zguste.
Maslac se izmesi kako bi omeknuo i kako bi se odstranila voda. Dodaju se u jaje i mućenje nastavlja dok se krem sa maslacem za tortu ne zgusti i dok se ne dobije masna blistava površina.
Dodaje se kakao i muti se dok se ne dobije homogena smesa. Prilikom ukrštanja kakao krem se blago zagreje i neprestano se meša dok se ne dobije željena gustina i blistavost.
Nakon što se ohladi, krem se maže po jednoj kori, stavlja se druga kora i ponovo se patišpanj torta premazuje kremom.
Ukrašava se čokoladnim mrvicama i bademima.
Patišpanj torta sa kremom od maslaca sa kakaom stoji u frižideru 12 sati.