Način pripreme
Za koru:
Jaja i šećer se umute mikserom dok ne pobele. Brašno se proseje i dodaje se zajedno s vanilin šećerom. Domuti se na sporijoj brzini. Dobijena glatka smesa se podeli na dva dela.
Od papira za pečenje se izreže krug veličine dna posude za tortu (koristim sa odvojivim dnom - 26 cm). Koristeći čipku postavljenu na papir, pravi se šara. Posipa se preko čipke kakao u prahu, nakon čega se sklanja pažljivo. Sada se blago preko otiska sipa jedna polovina patišpanj smese.
Kora se unapred ispeče u zagrejano rerni na 200 stepeni s ventilacijom desetak minuta.
Kada se prohladi kora se okreće i papir se pažljivo sklanja. Ova strana kore sa šarom će nam poslužiti za prirodni ukras kao crtež na torti.
Odmah se stavlja da se ispeče i druga kora, ali bez šare, ponovo na papiru za pečenje. Ova kora će služiti kao osnova za tortu.
Dok pečemo kore napravićemo krem sa nadevom.
Na vatru se stavlja mala šerpa u kojj se rastopi jedan paketić maslaca u koji se sipaju isečene kriške breskvi, prethodno oljuštene od ljuski. Dodaje se braon šećer i meša se. Kuva se dok se šećer ne rastopi i breskve ne omekšaju. Tu treba da pazimo da se ne prevarimo i da se breskve ne pretvore u pire, već da ostanu celi parčići.
Za krem:
Brašno se rastavara sa svežim mlekom.
U šerpi se karamelizuje šećer i meša se dok se ne istopi. Krem se pravi dok je šerpa na šporetu, dok se mikserom na slabijoj brzini muti, nalivajući po malo mleka sa rastvorenim brašnom. Smanjite vatru i aromatizujte vanilom.
Muti se i čim počne da se zgušnjava sklanja se sa vatre.
Sklapanje torte:
Kora koja će biti osnova torte se stavlja u tanjir za tortu. Na nju se sipaju breskve s maslacem zajedno sa sirupom koji se stvorio. Preko breskvi se izliva krem, a posle se stavlja kora sa crtežom.
Ukrasite po želji.
Ja sam uvrnula malo ružica od tvrde breskve, koju nisam ljuštila, režući listiće ljuštilicom za krompir.
Želatin se preliva s malo vode i ostavlja se da nabubri 5-6 minuta nakon čega se rastapa na pari sa malo šećera. Isečeni listići se potapaju u sirup od želatina, nakon čega se uvijaju u obliku malih ružica.
Po površini sam posula s malo šećera u prahu za svežinu