Način pripreme
Mnogo ukusan i brz za spremanje zdrav posni keks!
Odmerimo količinu sastojaka pomoću šolje zapremine 250 ml.
U posudi pomešamo sastojke za suvu smesu: fine ovsene pahuljice, smeđi kristal šećer, tipsko brašno, kukuruzno brašno, sodu za hlen, kakao i sitno namrvljene orahe. Promešamo, da se dobro pomešaju.
Odovojeno u šerpu na ringlu sipamo šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), vodu i vanilu u prahu. Mešamo često i čim provri, sklanjamo sa ringle.
Prelivamo suvu smesu vrućom tečnošću i mešamo drvenom mutilicom/velikom kašikom. Dodatno zamesimo gustu smesu rukom, tako da dobijemo meko testo.
Oklagijom, namazanom sa malo šarlana, razvijamo testo u sloj debljine oko 1 cm (8-10 mm) i sečemo okruglim kalupom za keks. Poređamo ih na rastojanju u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje.
Pečemo na 180 stepeni oko 15 minuta, a oko desetog minuta, ako su se prepekli sa donje stranje, uključujemo rernu da se peče samo odozgo.
Ovseni keks je gotov čim je iznutra još mekan, a spolja je s hrskavom koricom. Nakon što ga izvadimo iz rerne stavljamo ga u kutiju za kolače da se ne stvrdne mnogo. Čim se ohladi biće još hrskaviji.
Jednostavan i ekonomičan postan keks sa ovsenim pahuljicama - omiljen deci i odraslima!
Čudesnog ukusa!