Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Posni keks sa ovsenim pahuljicama

Posni keks sa ovsenim pahuljicama

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Posni keks sa ovsenim pahuljicama5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
25
"Hrabro možemo da kažemo, da je posni ovseni keks omiljen kako odraslima, tako i deci"

Potrebni sastojci

  • suva smesa
  • ovsene pahuljice - 1 šolja, fine
  • tipsko brašno . 1/2 šolje
  • kukuruzno brašno - 1/2 šolje
  • kakao - 1 kašika, po želji
  • orasi - 1/4 šolje, namrvljeni
  • smeđi šećer - 1/2 šolje, kristal
  • soda - 1/2 kašičice
  • tečna smesa
  • voda - 1/3 šolje (1 šolja je 250 ml)
  • šarlan - 5 - 6 kašika (suncokretovo ulje)
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Mnogo ukusan i brz za spremanje zdrav posni keks!

Odmerimo količinu sastojaka pomoću šolje zapremine 250 ml.

U posudi pomešamo sastojke za suvu smesu: fine ovsene pahuljice, smeđi kristal šećer, tipsko brašno, kukuruzno brašno, sodu za hlen, kakao i sitno namrvljene orahe. Promešamo, da se dobro pomešaju.

Odovojeno u šerpu na ringlu sipamo šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), vodu i vanilu u prahu. Mešamo često i čim provri, sklanjamo sa ringle.

Prelivamo suvu smesu vrućom tečnošću i mešamo drvenom mutilicom/velikom kašikom. Dodatno zamesimo gustu smesu rukom, tako da dobijemo meko testo.

Oklagijom, namazanom sa malo šarlana, razvijamo testo u sloj debljine oko 1 cm (8-10 mm) i sečemo okruglim kalupom za keks. Poređamo ih na rastojanju u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje.

Pečemo na 180 stepeni oko 15 minuta, a oko desetog minuta, ako su se prepekli sa donje stranje, uključujemo rernu da se peče samo odozgo.

Ovseni keks je gotov čim je iznutra još mekan, a spolja je s hrskavom koricom. Nakon što ga izvadimo iz rerne stavljamo ga u kutiju za kolače da se ne stvrdne mnogo. Čim se ohladi biće još hrskaviji.

Jednostavan i ekonomičan postan keks sa ovsenim pahuljicama - omiljen deci i odraslima!

Čudesnog ukusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: