Način pripreme
Spanać se popari u kipućoj posoljenoj vodi, dok ne smanji svoj obim.
U odgovarajuću posudu se sipa maslinovo ulje i zagreva se, stavlja se kriška hleba i zaprži se, dok ne dobije tamno zlatastu boju. Izvadi se i ostavlja se da se ohladi.
U istoj masnoći se pravi zaprška od luka i jednog čena belog luka. Kada luk postane zlatasta dodaje se pire od paprike, paradajz pire i aleva paprika, meša se dobro.
Dodaju se leblebije, oceđeni spanać, lovorov list, kocka bujona i sipa se topla voda da prekrije povrće.
Janija od povrća se proba da li je slana i ako je potrebno - dodaje se još.
Ostavlja se da se krčka na tihoj vatri, dok se voda u janiji sa leblebijama ne redukuje u gust sos.
Za to vreme u avanu se istuca ispržen hleb, bademi, 2 čena belog luka i peršun.
Kada je Potahe gotov, dodaje se pasta.
Španska janija sa leblebijama i spanaćem Potahe se servira sa kuvanim jajima isečenim po želji.