Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Seoska pita sa jabukama i orasima

Seoska pita sa jabukama i orasima

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Seoska pita sa jabukama i orasima3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Zar ne znata da je u našoj kuhinji na seoski način sinonim za - mnogo, mnogo, mnogo ukusno"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 280 g
  • šećer u prahu - 70 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • maslac - 120 g
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 2 komada
  • Za nadev
  • jabuke - 4 - 5 komada
  • šećer - 100 g
  • kukuruzno brašno - 30 g, fino
  • cimet - 1 kašičica
  • vanila - 1 kesica
  • muskatni oraščić
  • karanfilić - 1 prstohvat, arome su po ukusu i po želji
  • orasi - 1 šolja, mleveni ili bademi
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno sa praškom za pecivo u posudu i dodajte u njega narendan maslac.

Dodajte takođe šećer u prahu i prstohvat soli i protrljajte rukama da se dobiju mrvice.

Dodajte dva jaja, umućena viljuškom i promešajte smesu viljuškom da se homogenizuje.

Uvijte posudu streč folijom i stavite u frižider dok ne spremite nadev.

Za to vreme očistite i isecite pet jabuka i ubacite ih da se samelju u blenderu.

Dodajte 100 g šećera, 30 g kukuruznog finog brašna koje možete da zamenite prirodnim skrobom i aromatizujte. Dodajte jednu šolju mlevenih oraha.

Izvadite testo iz frižidera i odvojte jednu lopticu veličine krupnog jajeta. Veliki deo testa razvijte na nabrašnjenoj radnoj površini na listu malo širem od dna posude za pečenje. Stavlja se posuda široka 30 cm preko papira za pečenje.

Oblikujte koru, tako da ima poduprt deo testa po periferije posude po obimu.

Rasporedite smesu od jabuke preko testa. Odvojenu malu lopticu testa razvijte tanko 3 mm i isecite na lente.

Od njih napravite rešetku za lepši izgled pite i podignite po kraju testa koje je po zidovima posude.

Pecite kolač na 180 stepeni u zagrejanoj rerni 40 minuta sa ventilatorom.

Pospite šećerom u prahu.

Seoska pita sa jabukama i orasima je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: