Način pripreme
Potopite pasulj prethodnog dana, prospite vodu, sipajte u šerpu novu vodu i stavite pasulj da vri oko 15-20 minuta, nakon toga prospite vodu i sipajte novu.
Kad provri voda dodajte 1 supenu kašiku ulja, sitno iseckanu glavixu luka i crvenu slatku papriku, ostavite pasulj da se kuva dok ne bude gotov.
Nakon što se pasulj skuva, procedite ga i odmerite 1 i po šolju vode.
U dubokom tiganju ugrejte 2 supene kašike ulja i 50 g maslaca, dodajte i porpžite sitno iseckan luk, beli luk, crvenu papriku, so.
Nakon što povrće omekša, dodajte 1 supenu kašiku brašna i pržite kratko paradaz, pasulj, crvenu papriku i mešajte, sipajte umerneo vodu i ostavite u tiganju dok se ne pomešaju ukusi i dok se tečnost ne smanji, ne previše - treba da ostane malo sosa da se paslj ne isuši prilikom pečenja.
Skinite jelo sa vatre i dodajte biber i nanu, promešajte i probajte.
Prebacite pasulj u glinene posude, na svkau stavite po jednu suvu i ljutu papriku.
Pecite oko 25-30 minuta na 200 stepeni.
Po želji možete dodati i zapeći jelo sa kobasicom ili drugim mesom, prethodno skuvanim.
Super ukusno makedonsko tavče gravče je gotovo.