Način pripreme
Prvo pripremamo dresing za voćnu salatu.
Pomešamo u kaseroli 100 ml filtrirane vode sa cimetom i šećerom.
Nakon što se šećer rastopi skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi.
Dodajemo u nju rendanu koru limete, sok. Marsalu i med. Ne treba termički da se obrađuje jer gubi korisne sastojke.
Ja koristim med od bagrema, koji sam imala, zato što njegov miris i boja odgovaraju voćnim mirisima. Ako nemate takav, možete koristiti med koji imate.
Ostavljamo dresing sa strane da bi se sastojci sjedinili i da se začini dok se salata ne servira.
Voće prirpemamo tako što ih operemo i očistimo.
Ananas ćemo koristiti za posudice.
Dobro je da bude zreo, proceravamo da li je gotov tako što ćemo otkinuti listić. Ako se lako odvaja, aromatično voće je gotovo i zrelo za konzumiranje.
Pažljivo preporlovimo i sastružemo mesnati deo, ne oštećujemo koru.
Isečemo na kockice srednje veličine zajedno sa jabukama, kruškama i kivijem.
Trešnje sečemo na dva dela, pazimo da se sačuva celina polovina. Odvajamo koštice.
Oljuštimo citruse i odvajamo semenke. Isečemo na pola.
Pomešamovoće, ne pritiskamo jako prilikom mešanja. Ipak nećemo servirati kompot.
Ako se odvoji voćni sok, prespite ga u dresing.
Stavite isečeno voće u posudu od ananasa i prelijte dresingom voćnu salatu neposredno pre konzumiranja.
Pospite voćnu salatu u ananasu sa svežom mentom ili matičnjakom.