Način pripreme
Operite kinou i stavite je da se kuvau blago posoljenoj vodi 10-12 minuta.
Ocedite je i dok je u cediljci poprskajte zrna sa dve kašike maslinovog ulja i promešajte. Ovo će sprečiti da se zrna ne zalepe kada ih dodate u zdravu salatu.
Operite kovrdžave listove kelja u nekoliko voda i isecite ih tako da uklonite unutrašnju žilu.
Oljuštite i naseckajte rotkvice, a orahe naseckajte na krupno.
Pripremite dresing sa senfom, dobro mešajući sve navedene namirnice. Količine se uvek mogu menjati u zavisnosti od ukusa i od toga kako više volite svoju omiljenu salatu.
Stavite listove zelenog kelja u veliku posudu sa orasima i suvim grožđem. Sipajte preliv i mešajte laganim gužvanjem oko minut. Zove se masiranje kelja i radi se kako bi listovi bili krhki i nežni. Ovim postupkom čak i njihova boja postaje intenzivnija i prijatnija. Ako se ovaj korak ne izvede, salata od kelja postaje suva, a lišće prilično tvrdo.
Dodajte kinou i rotkvicu i promešajte. Ne stavljajte ih ranije kako bi bili što sveži.
Salatu sa kinoom poslužite odmah ili je čuvajte u frižideru do serviranja, umotanu prozirnom folijom.
Prijatno!