Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Špargle sa holandez sosom i poširanim jajetom

Špargle sa holandez sosom i poširanim jajetom

Irina KolevaIrina Koleva
Početnik
16345
Špargle sa holandez sosom i poširanim jajetom
Fotografije: Irina Koleva
1 / 2
14/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
1
"Klaslična izvedba, koja uključuje špargle sa poširanim jajetom i sosom Holandez"

Potrebni sastojci

  • špargle - vezica, 250 g
  • jaja - za poširanje, broj komada po želji
  • so
  • biber
  • sos Holandez
  • žumanca - 3 komada
  • maslac - 200 g (istopljen)
  • voda - 20 ml, mlaka
  • sok od limuna - 10 ml
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Krajevi špargli (oko 3 cm) se odseku gde su pobeleli.

Lično volim da ih oljuštim, ali ako ste našli tanke nema potrebe. Špargle sam ispekla na tiganju sa maslacem, solju i biberom.

Za poširanje jaja potrebna vam je šerpa sa vodom i sirćetom. Zagrejte vodu (oko 5 prstiju od dna) skoro do tačke ključanja (ne treba da se stvore mehurići i da jako vri). Dodajte jednu kašiku sirćeta.

Promešajte vodu, dok se ne zakovitla i sipajte jaje nisko u sredinu (u sred kovitlaca). Pravite jaja jedno po jedno. Ostavite oko tri minuta. Pažljivo ga izvadite i stavite na papir.

Za sos Holandez je važno da nađete idelanu posudu i šerpu za kuvanje na pari. Posuda ne treba da dodiruje vodu. Stavite vodu da provri i nakon toga smanjite ringlu na nisku temperaturu.

Stavite posudu, dodajte žumanca i promešajte ih da se blago pomešaju. Dodajte mlaku vodu i sok od limuna i mešajte, dok ne počne blago da se zgušnjava.

Maslac treba da je istopljen i dobro homogenizovan. Počinjemo sa dodavanjem njega kap po kap uz neprestano mešanje.

Nastavite da mešate dok ne počne da se zgušnjava (ako osetite da voda odozdo počinje da vri, podignite posudu iznad nje i sačekajte malo).

Na kraju začinite solju i biberom (ako je potrebno dodajte prestohvat šećera).

Servirajte špargle sa Holandez sosom i poširanim jajetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: