Način pripreme
Presecite lepinje na pola i zapecite ih na gril tiganju. Zapecite i slaninu (šunku, pršutu, hamon).
Istopite maslac, ali da ne bude vruć, kako bi uspeli da napravite sos.
Žumanca umutite sa sokom od limuna uz pomoć žice. Mutite ih neprestano na pari, a voda u posudi ispod ne treba da dodiruje posudu u kojoj su žumanca.
Kada se formira nežna pena, u tankom mlazu i uz neprestano mućenje dodajte i maslac. Posolite i dodajte bibera po ukusu. Sklonite sa vatre, ali ostavite Holandez sos na toplom mestu da se ne stegne maslac.
Svako jaje razbijte u posebnu posudu. U šerpu sipajte vodu i zagrejte je skoro do ključanja. Dodajte sirće u vodu. Kada je voda dovedena skoro do tačke ključanja kružnim pokretima kašike napravite mali vrtlog u vodi i sa najniže moguće pozicije iznad vode sipajte jaja u vodu jedno po jedno.
Jaja su gotova nakon 3-4 minuta, ali žumance mora da ostane tečno, kako bi imali poširana, a ne kuvana jaja.
Poslužite poširana jaja tako to slaninu ili šunku postavite na lepinju, odozgo stavite jaje i sve prelijete Holandez sosom.
Ukrasite poširana jaja sa Holandez sosom sitno seckanim peršunom, koji je u originalnom receptu zamenjen mladim lukom.