Način pripreme
Brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti. Dodaje se maslac koji je omeknuo na sobnoj temperaturi. Ulje i sirće se izmešaju u vodi.
Voda se postepeno dodaje u brašno i mesi se srednje tvrdo testo.
Kada se testo oblikuje, nastavlja da se mesi rukama namazanim uljem tako što se brašno ne dodaje.
Testo se deli na dva jednaka dela. Svaki deo se deli na 10 loptica. Svaka loptica se razvija u pogaču veličine tanjirića za čaj i premazuje se masnoćom.
Prave se dve gomilice od po 10 pogača jedna na drugu. Ostavljaju se na sat vremena na sobnoj temperaturi.
Spanać se očisti od korenja i veoma dobro se opere. Stavlja se u posudu i soli se.
Veoma dobro se izmeša.
Ostavlja se na 20 minuta na sobnoj temperaturi, nakon čega se istiska. Dodaje se kiselo mleko i jaja. Veoma dobro se izmeša.
Svaka gomilica za pitu od spanća se razvija u koru. Prva kora se stavlja u tepsiju podmazanu uljem. Posipa se uljem.
Odozgo se raspoređuje spanać. Stavlja se druga kora na spanać. Raskošna pita se seče kao baklava.
Prolećna pita od spanaća sa speltom se premazuje uljem i peče se 60 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.