Način pripreme
Operite i očistite dobro spanać. Poželjno je da je svež, ali možete da koristite i zamrznut, ako ćete da sačekate da se odmrzne.
U dubokom tiganju ga izdinstajte zajedno sa belim lukom, uljem, čili papričicom (može i ljutom alevom paprikom). Prebacite spanać u posudu i dodajte u njega tečnost od rikote ako se izdvojila.
Umutite jaja sa biberom i sirom. Dodajte ih. Ako stre sprelili slaninu za sjanu slanu pitu, dodajte i nju.
Otkinite jedan list papira za pečenje i preko njega razvucite lisnato testo.
Treba dobro da se zalepi. Sipajte nadev za pitu sa spanaćem i rasporedite dobro. Krajeve testa namažite žumancem.
Pecite raskošnu lisnatu pitu 40 minuta na 200 stepeni.
*Kalup koji sam koristila za spremanje pite od spanaća sa lisnatim testom je 22 cm.