Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Torta sa čokoladnim musom i malinama

Torta sa čokoladnim musom i malinama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Torta sa čokoladnim musom i malinama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
28 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
12
"Svaki trenutak je specijalan, zato vredi da se častimo jednom ovako ukusnom torticom"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • keks - 150 g, čajni/maslac
  • maslac - 70 g ili koksovov maslac, veoma mekan
  • kokosovo brašno - 2 kašike, oko 20 g
  • liker od maline - 2 poklopca, oko 20 g
  • Čokoladni mus
  • žumanca - 4 komada
  • sveže mleko - 250 ml
  • vanilin šećer - 10 g
  • crna čokolada - 200 g, 70 % kakaa
  • pavlaka - 250 ml, slatka, 35 %
  • šećer u prahu - 4 kašike
  • želatin - 2 lista, 4, 4 g
  • Još
  • maline - 150 g, sveže
  • menta - strukovi za svežinu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počnite sa spremanjem raskošnog čokoladnog musa za još raskošniju buduću čokoladnu tortu.

Umutite žumanca dok ne postanu tečna i pomešajte sa mlekom i vanilin šećerom.

Stavite na paru na 90 stepeni i mešajte 5 minuta.

Za to vreme ostavite želatin da se hidrira u hladnoj vodi.

2. Nakon što se žumanca sa mlekom blago zgusnu dodajte u njih hidriran i oceđen želatin i promešajte.

3. Sipajte narendanu crnu čokoladu i ponovo promešajte, dok se ne istopi od toplote.

Dobijeni krem sipajte u posudu i ostavite da se ohladi 1 sat.

4. Za koru namrvite keks i pomešajte sa kokosovim brašnom, likerom od malina i maslacem. Mrvice od keksa treba da budu navlažene, ali ne natopljene, zato ako se dobije previše mekana smesa dodajte još malo keksa, a u suprotnom - još malo maslaca.

5. Sipajte u kalup za tortu 22 cm prečnika i pritisnite obrnutom stranom kašike da dobro zagladite.

Stavite posudu za pečenje u frižider.

6. Kada se čokoladna smesa za mus ohladi, umutite pavlaku sa šećerom u prahu i sipajte u nju u porcijama, mešajući kružnim pokretima da se sačuva obim i da mus bude vazdušast.

7. Stavite čokoladni mus preko kore i zaravnite.

Stavite mus tortu u frižider na 2-3 sata ili ceo dan.

Pre nego što servirate, završite tortu gusto poređanim svežim malinama preko musa i ukrasite svežim strukovima mente.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: