Način pripreme
1. Narendajte žuti i narandžasti deo kore citrusa. Koristite fino rende za tu svrhu, da bude poput paste.
Iscedite sok od dva voća i u njiemu marinirajte 30 minuta do sat vremena filete ribe, očišćene od kostiju.
2. Izvadite bakalara iz marinade i dobro je osušite. Natrljajte sa malo soli i fino narendanim citrusima svaki file.
3. Preostale korice limuna i pomorandže stavite u maslac i ostavite na veoma slaboj vatri da se istopi i aromatizuje.
Ja čuvam i narendano od citrusa i stavljam u majonez da i ona ima aromu limuna i pomorandže.
4. Zagrejte maslinovo ulje na jakoj vatri u širokom tiganju sa nelepljivim dnom. Ispecite ribi, prvo kuvajte sa strane kože 3-4 minuta i posle okrenite za skoro isto to vreme i s druge strane. Kod tanjih fileta druga strana treba kraće da se kuva, jer brže bude gotovo.
Isto tako treba imati u vidu da li je bakalar svež ili je bio konzervisan i sušen u soli i nakon toga opran vodom.
Kod svež je potrebno da se kuva malo duže, neko kod onog koji je oprana.
5. Gotove filete bakalara rasporedite u porcije i brzo prelijte aromatičnim citrusnim maslacem.
Servirajte bakalara u maslacu sa citrusima sa majonezom, posutu peršunom i sa svežom salatom ili krompirićima.
Prijatno!