Posni keksići sa susamom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k328
Posni keksići sa susamom
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
27/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
33
"Nemojte da se lišavate slatkisa samo zato što je post - probajte naše posne keksiće i ... neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • sok od pomorandže - 1 šolja, prirodan
  • ulje - 2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • konjak - 50 ml
  • cimet - 1 supena kašika
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • limun - 1 komad, sok i kora
  • brašno - oko 900 g
  • sirup
  • voda - 1 šolja
  • med - 1 šolja
  • susam - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

U plehu pokvasite i zapecite susam u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobije zlatnu boju, periodično mešajte da ne zagori. Kad se ohladi sameljite ga u blederu na prah, ostavite sa strane.

U posudu sipajte ulje, sok od pomorandže, sok od limuna i sitno izrendanu koru od limuna. Dodajte konjak, cimet i šećer, promešajte. U 1 šolji od prosejanog brašna sipajte sodu i prašak za pecivo, promešajte i dodajte u tečnu smesu, ponovo promešajte.

Preostalo brašno dodajte u etapama uz neprestano mešanje i zamesite meko testo koje se ne lepi po prstima.

Od njega oblikujte loptice veličine oraha i poređajte ih u pleh, namazan uljem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene loptice ostavite da se potpuno ohlade.

Za to vreme u šerpi pomešajte vodu i med, stavite na vatru i kad provri i kad se uverite da se med potpuno rastopio, skinite sa vatre.

Hladne loptice od cimeta potopite na kratko u sirup sa medom i uvaljajte u prah od susama.

Odlični keksići sa medom i cimetom za Božićni post, i ne samo, liče na grčke keksiće Melomakarona.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: