Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Slana Testa»Slani keksići sa susamom i začinima

Slani keksići sa susamom i začinima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Slani keksići sa susamom i začinima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
18/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
18
"Ukusni slani keksići bi odlično išli i uz vašu užinu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 120 g + za posipanje radne površine
  • griz - 75 g pšenični ili kukuruzni, fin
  • jaja - 1 komad, malo
  • kravlji maslac - 100 g, haldan, tvrd
  • ementaler - 50 g, rendan
  • parmezan - 50 g, fino izrendan (može i zreo čedar ili mančego)
  • susam - 2 supene kašike testa plus za posipanje
  • so - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • šećer - 10 g
  • biber - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • ruzmarin - 1 supena kašika
  • origano - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
  • ljuta paprika - 2 prstohvata, čili
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite hladan maslac u brašno, pomešano sa grizom. Trljajte prstima dok ne dobijete mrvice.

2. Stavite jaje, susam, začine, so, šećer i dve vrste sireva, fino izrendanih.

3. Zamesite glatko testo koje treba da bude mekano, ali ne previše. Ako je previše mekano, jaje je bilo veće i treba da dodate jpš brašna.

4. Oblikujte testo na loptu, uvijte u providnu foliju i stavite u frižder na 30 minuta.

5. Slane keksiće možete oblikovati ručno, kidajte i valjajte loptice, posle ih spljeskajte. Možete razviti oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini i iseći kalupima. Uslov je da su tanji.

6. Oblikovane slane keksiće poređajte u dva pleha, obložena papirom za pečenje. Pospite susamom i stavite u rernu na 180 stepeni 15 minuta svaki.

Da bi se susam bolje zalepio, ako želite prethodno namažite umućenim belancem sa kapljicom ulja i prstohvatom soli.

7. Nakon što se ohlade, servirajte sa ukusnim namazom ili za hrskanje u svako doba.

Voljeni slani keksići sa susamom i začinima za sve prilike.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: