Način pripreme
Za testo rastvorite amonijačnu sodu u kiselom mleku i ostavite da se aktivira. Umutite jaja i belance sa šećerom i u njih sipajte ulje i aktivirano mleko.
Dodajte brašno sa praškom za pecivo i umesite glatko testo koje se ne lepi. Ukoliko je potrebno dodatno pospite brašno samo da upije.
Podelite testo na dva dela i svaki razvijte u tanku koru. Premažite je uljem i isecite na drugačke trake debljine 1 cm.
Uvijte svaku traku na nauljenom aluminijumskom kalupu za kornet tako da se lagano preklapa.
Poređajte kornete u dve tepsije obložene papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni dok ne porumene - otprilike 20 minuta.
Dok su topli izvadite ih pažljivo iz kalupa.
Napravite kokosov krem tako što zagrejete mleko, vanilu i šećer na umerenoj vatri.
Kada se šećer istopi sipajte kokosovo brašno (fino).
Metalnom žicom mešajte jaja, žumance i brašno (ako je gusto možete sipati malo mleka).
Sipajte u tankom mlazu u sveže mleko na ringli i mešajte dok se ne zgusti otprilike 10 minuta na slaboj/umerenoj vatri (90-100 stepeni).
Napunite kornete vrućim kremom i otvore obilno pospite kokosovim brašnom.
Ostavite da odstoje nekoliko sati ili jednu noć kako bi lepo omekli.
Jedite sa zadovoljstvom neobične kornete sa kokosovim kremom - uspomena iz detinjstva!