Čokoladna torta Gines

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
304811k86
Čokoladna torta Gines
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
22/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Uopšte se ne brinemo oko toga koliko dugo može da stoji u frižideru ova torta - mi je pojedemo tačno za jedan dan"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • pivo - 2/3 šolje, Gines
  • maslac - 160 g
  • kakao - 1/2 šolje
  • šećer - 1 1/3 šolje
  • kisela pavlaka - 1/3 šolja
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 1 1/3 šolje
  • soda bikarbona - 1 kašičice
  • vanila - 1 komad
  • za krem
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • krem sir - 125 g
  • slatka pavlaka - 1/2 šolje
  • puding - 1 supena kašika, bez kuvanja
  • bela čokolada - 125 g
  • maslac - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema se kalup za tortu tako što se obloži papirom za pečenje i naulji se.

Maslac se istopi sa uljem u šerpi.

Dodaju se kakao u prahu, šećer i pivo Gines. Izmeša se. Skida se sa vatre i smesa se ostavlja sa strane.

Muti se kisela pavlaka sa jajima. Dodaje se vanila. Ova smesa se dodaje u smesu od maslaca. Dodaje se brašno i soda bikarbona. Meša se.

Gotovo testo za kolač se sipa u kalup za tortu. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 45 minuta.

Ostavlja se da se u potpunosti ohladi u kalupu, s obzirom na to da je torta dosta vlažna, može i na noć. Kada torta bude hladna, vadi se iz kalupa za pečenje i pokriva se kremom.

Za taj cilj priprema se krem.

Istopi se bela čokolada sa malim delom maslaca u mikrotalasnoj i ostavlja se da se blago ohladi.

Ostali omekli maslac se muti sa šećerom u prahu i krem sirom. U ovu smesu se dodaje bela čokolada.

Muti se tečna pavlaka sa pudingom bez kuvanja. Sve se objedinjava u zajedničku smesu i izmeša se. Slobodno se nanosi na koru.

Čokoladna torta Gines se ukrašava po želji. Ponovo ćemo je spremiti!

Kada je kora hladna, vadi se iz kalupa za pečenje i pokriva se glazurom od maslaca, pavlake, krem sira i bele čokolade.

Torta može da se čuva kada bude u potpunosti ohlađena, u zatvorenoj posudi nekoliko dana što znači da može da se napravi unapred, ukoliko je potrebno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: