Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Domaće puter kiflice i rol viršle

Domaće puter kiflice i rol viršle

IvanaIvana
Šegrt
2229101
Domaće puter kiflice i rol viršle
Fotografije: Ivana
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
145 min.
"Neverovatno su mekane i mirisne, jendostavno neodoljive!"

Potrebni sastojci

  • mleko - 300 ml
  • jogurt - 50 ml
  • ulje - 100 ml
  • jaje - 1 komad
  • brašno - oko 600 g
  • šećer - 3 kafene kašičice
  • so - 2 kafene kašičice
  • kvasac - 15 g, svež
  • maslac - 125 g
  • žumance - 1 kom., za premazivanje
  • mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U toplom mleku razmutiti šećer i kvasac i ostaviti da se aktivira.

U vanglici umutiti jaje sa uljem i jogurtom, zatim dodati aktivirani kvasac i uz mešanje postepeno dodavati brašno i so. Mesiti varjačom dok se ne formira glatko testo. Neće biti čvrsta lopta, dovoljno je da se ne lepi na dodir. Ostaviti 1 sat da nadođe.

Testo rastanjiti u oblik pravougaonika, zatim na 2/3 izrendati 2/3 maslaca i preklopiti desni deo, a onda i levi deo preko sredine, onda presaviti popreko na pola i ostaviti 15-ak minuta prekriveno providnom folijom.

Zatim opet rastanjiti, izrendati ostatak maslaca na polovinu testa, preklopiti i još malo rastanjiti u oblik pravougaonika.

Ivice opkrojiti i te trake obmotati oko 4 mini viršle. Ostatak testa iseći uzduž na 4 dela (na pola, pa polovine na pola da bi bile jednake), a onda i popreko po sredini. Svaki dobijeni mali pravougaonik iseći po dijagonali i urolati u kroasan. Dobija se 16 kifli i 4 rol viršle.

Poređati u pleh, pokriti providnom folijom i ostaviti 20-ak minuta da odmore. Premazati umućenim žumancetom sa malo mleka i po želji posuti susamom. Po želji dodati slani ili slatki nadev, ali mi ih volimo prazne.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta dok ne narastu i blago porumene, a zatim pojačati na 240 stepeni i peći još 10-ak min.

Domaće puter kiflice i rol viršle služiti tople!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: