Način pripreme
U toplom mleku razmutiti šećer i kvasac i ostaviti da se aktivira.
U vanglici umutiti jaje sa uljem i jogurtom, zatim dodati aktivirani kvasac i uz mešanje postepeno dodavati brašno i so. Mesiti varjačom dok se ne formira glatko testo. Neće biti čvrsta lopta, dovoljno je da se ne lepi na dodir. Ostaviti 1 sat da nadođe.
Testo rastanjiti u oblik pravougaonika, zatim na 2/3 izrendati 2/3 maslaca i preklopiti desni deo, a onda i levi deo preko sredine, onda presaviti popreko na pola i ostaviti 15-ak minuta prekriveno providnom folijom.
Zatim opet rastanjiti, izrendati ostatak maslaca na polovinu testa, preklopiti i još malo rastanjiti u oblik pravougaonika.
Ivice opkrojiti i te trake obmotati oko 4 mini viršle. Ostatak testa iseći uzduž na 4 dela (na pola, pa polovine na pola da bi bile jednake), a onda i popreko po sredini. Svaki dobijeni mali pravougaonik iseći po dijagonali i urolati u kroasan. Dobija se 16 kifli i 4 rol viršle.
Poređati u pleh, pokriti providnom folijom i ostaviti 20-ak minuta da odmore. Premazati umućenim žumancetom sa malo mleka i po želji posuti susamom. Po želji dodati slani ili slatki nadev, ali mi ih volimo prazne.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta dok ne narastu i blago porumene, a zatim pojačati na 240 stepeni i peći još 10-ak min.
Domaće puter kiflice i rol viršle služiti tople!