Način pripreme
1. Za testo za korpice prosejte brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Dodajte hladnu svinjsku mast, vanilin šećer i dve kašike vina. Umesite glatko testo bez predugog mešenja da ne bi previše omekšalo. Ako se to dogodi, dodajte još brašna ili umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se stegne.
2. Kidajte komade testa, u zavisnosti od veličine oblika kalupa za korpice koje imate. Spleskajte ili razvaljajte testo i stavite ga u kalupe, čvrsto ga lepeći za dno i zidove.
Debljina bi trebalo da bude oko 3-4 mm, a u rerni će se povećati. U slučaju da su vaši kalupi vrlo mali, napravite tanje zidove kako rupa u sredini ne bi bila popunjena testom tokom pečenja. U principu su korpice deblje od tartaleta, pa ova informacija takođe može da posluži kao orijentir.
3. Stavite u zagrejanu rernu na 160 stepeni na oko 20-22 minuta ili dok korpice ne dobiju blago rumenu boju. Izvadite i ostavite da se ohlade.
4. Za krem od jaja zagrejte mleko i šećer ne dozvoljavajući da smesa proključa.
Umutite jaja sa brašnom i vanilin šećerom i prelijte vrelim mlekom uz neprestano mešanje.
Krem vratite na vatru i kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne oko 8-10 minuta.
5. Gotov krem pokrijte prozirnom folijom, prilepljenom za površinu tako da se ne stvara kora i ostavite da se ohladi.
Takođe možete direktno napuniti vreću sa kovrdžavim nastavkom i kada se i krema i korpice ohlade, ubacite krem u korpice i ukrasite po svom ukusu mrvljenim orasima i voćem.
Retro korpe sa kremom od jaja su gotove.