Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Baklava-čizkejk sa javorovim sirupom

Baklava-čizkejk sa javorovim sirupom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Baklava-čizkejk sa javorovim sirupom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Kuvanje
76 min.
Ukupno
76 min.
Porcije
6
"Baklava-čizkejk sa javorovim sirupom - drugačiji i veoma impresivan kolač, čiji recept vam dajemo upravo sada"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • javorov sirup - 150 g
  • voda - 150 ml
  • šećer - 200 g
  • cimet - 1 kašičica
  • limunovi - 1 komad, kora + 1/2 soka
  • krem sir - 350 g, Filadelfija
  • kisela pavlaka - 300 g
  • kukuruzni skrob - 25 g
  • jaja - 3 komada
  • vanila - 1 komad
  • kravlji maslac
  • orasi - iseckani
  • pistaći - iseckani
  • nar - zrnca, za dekoraciju
  • smokve - kriškice, za dekoraciju
  • ruzmarin - strukovi, za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

U kaserolu stavljamo 150 ml vode, 150 g javorovog sirupa i 100 g šećera. Kuvamo 5-6 minuta. Skidamo sa ringle i dodajemo 1 kašičicu cimeta, izrendaniu koru jednog limuna i sok polovine limuna. Mešamo i ostavljamo da se ohladi.

U posudu stavljamo 350 g krem sira Filadelfija, 300 g kisele pavlake i 100 g šećera. Veoma dobro izmešamo špatulom (ne mikserom).

Dodajemo 25 g kukuruznog skroba i 3 jaja, jedno po jedno, tako što nakon svakog dobro mutimo. Dodajemo 1 vanilu.

Okruglu tepsiju sa prečnikom od 20 cm podmazujemo kravljim maslacem i stavljamo papir za pečenje na dno i na prsten.

Potrebne su nam kore za pitu, 1 pakovanje. Uzimamo jednu koru, premazujemo je istopljenim kravljim maslacem, odozgo stavljamo drugu. Takođe premazujemo maslacem i sečemo na četiri dela.

Ređamo u tepsiju ostavljajući jedan ugao da izlazi iz tepsije, da štrči. Kada se dobije jedan sloj, posipamo iseckanim orašastim plodovima, orasima i pistaćima.

Posipamo sirupom i istopljenim kravljim maslacem. Nastavljamo sa korama. Ponovo sloj orašastih plodova, sirupa. Kore za baklavu treba dobro da se prilepe za prsten tepsije.

Unutra sipamo smesu sa krem sirom i lepo izgladimo odozgo. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C (sa ventilatorom) 60-70 minuta tako što odozgo stavljamo drugu tepsiju sa vrućom vodom (posebna, a ne kao kod krem karamela).

Nakon što se ispeče, odškrinemo vratašca rerne i ostavljamo na 30 minuta unutra. Vadimo iz rerne, čekamo 10 minuta i skidamo prsten.

Ostavljamo da se ohladi i čizkejk stavljamo u frižider na jednu noć. Dekorišemo iseckanim pistaćima, zrncima nara, kriškicama smokve i strukovima ruzmarina.

Serviramo efikasnu baklavu-čizkejk sa javorovim sirupom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: