Način pripreme
U kaserolu stavljamo 150 ml vode, 150 g javorovog sirupa i 100 g šećera. Kuvamo 5-6 minuta. Skidamo sa ringle i dodajemo 1 kašičicu cimeta, izrendaniu koru jednog limuna i sok polovine limuna. Mešamo i ostavljamo da se ohladi.
U posudu stavljamo 350 g krem sira Filadelfija, 300 g kisele pavlake i 100 g šećera. Veoma dobro izmešamo špatulom (ne mikserom).
Dodajemo 25 g kukuruznog skroba i 3 jaja, jedno po jedno, tako što nakon svakog dobro mutimo. Dodajemo 1 vanilu.
Okruglu tepsiju sa prečnikom od 20 cm podmazujemo kravljim maslacem i stavljamo papir za pečenje na dno i na prsten.
Potrebne su nam kore za pitu, 1 pakovanje. Uzimamo jednu koru, premazujemo je istopljenim kravljim maslacem, odozgo stavljamo drugu. Takođe premazujemo maslacem i sečemo na četiri dela.
Ređamo u tepsiju ostavljajući jedan ugao da izlazi iz tepsije, da štrči. Kada se dobije jedan sloj, posipamo iseckanim orašastim plodovima, orasima i pistaćima.
Posipamo sirupom i istopljenim kravljim maslacem. Nastavljamo sa korama. Ponovo sloj orašastih plodova, sirupa. Kore za baklavu treba dobro da se prilepe za prsten tepsije.
Unutra sipamo smesu sa krem sirom i lepo izgladimo odozgo. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C (sa ventilatorom) 60-70 minuta tako što odozgo stavljamo drugu tepsiju sa vrućom vodom (posebna, a ne kao kod krem karamela).
Nakon što se ispeče, odškrinemo vratašca rerne i ostavljamo na 30 minuta unutra. Vadimo iz rerne, čekamo 10 minuta i skidamo prsten.
Ostavljamo da se ohladi i čizkejk stavljamo u frižider na jednu noć. Dekorišemo iseckanim pistaćima, zrncima nara, kriškicama smokve i strukovima ruzmarina.
Serviramo efikasnu baklavu-čizkejk sa javorovim sirupom!