Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa javorovim sirupom i medom

Baklava sa javorovim sirupom i medom

Kristina AleksandrovaKristina Aleksandrova
Početnik
162664
Baklava sa javorovim sirupom i medom
Fotografije: Kristina Aleksandrova
1 / 3
18/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
7
"Ako počnemo da jedemo ovu ukusnu baklavicu nećemo moći da prestanemo da jedemo komade jedan za drugim"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • orasi - 10 komada
  • pistaći - 200 g
  • maslac - 100 g, istopljeni
  • Za sirup
  • voda - 250 ml
  • šećer - 150 g
  • med - 50 g
  • javorov sirup - 2 supene kašike
  • vanila - 1
  • limunov sok - 1 kašičica
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Moj nadev za ovu unikatnu baklavu je mešavina oraha (10 oraha) i pistaća (200 g) koje sam izmrvila u blenderu, 100 g istopljenog maslaca.

Ja sam napravila 6-7 pužića, uzimala sam list gotovih kora i po dužini u jedan kraj do sredine lsta sam mazala istopljeni maslac, zatvaram list da se dobije pravougaonik (zavodite ih čačkalicom za zube da se ne bi raspadale prilikom pečenja), pekla sam ih na 180 stepeni dok se nije dobila zlatkasta boja.

Kada su se pužići dobro ohladili, napravila sam sirup od 250 ml vode, 150 g šećera, 50 g meda, 2 supene kašike javorovog sirupa, 1 kašičice limunovog soka i 1 vanile.

Sve stavljam u šerpu i kada provri i kada se svi sastojci rastvore, baklavice zalivam vrelim sirupom.

Baklavu sa javorovim sirupom i medom sam ukrasila ostalim orasima i pistaćima i s nekoliko urmi za raskoš.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: