Način pripreme
U srednje velikoj šerpi zagrejte do ključanja 1 i 1/2 šolju izvorske vode i sipajte dobro oprani bulgur (1/2 šolje).
Začinite sa 1/2 kašičice himalajske soli i promešajte. Kuvajte oko 20 minuta, bez poklopca. Kada je bulgur potpuno kuvan, sipajte ga i raširite u pleh da se brže ohladi i ispari višak vode.
U duboku posudu za salatu narendajte pola velike glavicee cvekle i 2 šargarepe, sipajte ohlađeni kuvani bulgur i sitno seckani mladi luk i sveže listove rukole.
Sastojcima bogate vitaminske salate dodajte proklijalo sjeme suncokreta koje ste proizveli kod kuće. Za njihovu pripremu važno je slediti ove osnovne korake: u klasičnu teglu kapaciteta 720 ml potopite ne više od 1 kašičice prethodno oprano sirovo seme suncokreta u oko 1 šoljice izvorske vode na 2 sata.
Zatim isperite seme i umesto poklopca stavite gazu na teglu zategnutu gumicom oko otvora tegle. Stavite teglu u odgovarajuću posudu u kojoj je tegla nagnuta pod uglom tako da se seme nalazi u dobrim uslovima za klijanje.
3-4 dana brinite o semenkama ispiranjem i puštanjem da se ocede pod uglom ujutro i uveče. Pokazalo se da je proklijalo seme mnogo korisnije za jelo.
Salatu sa bulgurom začinite sa 2-3 kašike nerafinisanog hladno presovanog suncokretovog ulja, oko 1/3 kašičice Himalajske soli - po ukusu, dodajte sirćee balzamiko (beli balzamični začin za salate) i jabukovo sirće - po ukusu.
Pomiješajte šarene sastojke i poslužite vegansku vitaminsku salatu sa bulgurom i klicama suncokreta, u omiljenoj činiji za salate za sveži prolećni ručak.
Fantastično ukusno!