Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Vitaminska salata»Vitaminska salata sa bulgurom klicama suncokreta

Vitaminska salata sa bulgurom klicama suncokreta

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Vitaminska salata sa bulgurom klicama suncokreta
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Salata sa bulgurom i klicama suncokreta je jedna dobra varijanta da telu obezbedite potrebne i korisne hranljive materije"

Potrebni sastojci

  • cvekla - 1/2 velike glavice
  • šargarepa - 2 komada
  • mladi luk - nekoliko pera
  • klice suncokreta - 1/2 šolje, domaće
  • rukola - 1 šaka listova
  • hladno ceđeno ulje suncokreta - 2 - 3 kašike, suncokretovo ulje
  • himalajska so - 1/3 kašičice, po ukusu
  • jabukovo sirće - oko 1 kašike, po ukusu
  • balzamiko - oko 1 kašika, po ukusu
  • za kuvani deo
  • bulgur - 1/2 šolje (300 ml)
  • himalajska so - 1/2 kašičice
  • izvorska voda - 1 i 1/2 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

U srednje velikoj šerpi zagrejte do ključanja 1 i 1/2 šolju izvorske vode i sipajte dobro oprani bulgur (1/2 šolje).

Začinite sa 1/2 kašičice himalajske soli i promešajte. Kuvajte oko 20 minuta, bez poklopca. Kada je bulgur potpuno kuvan, sipajte ga i raširite u pleh da se brže ohladi i ispari višak vode.

U duboku posudu za salatu narendajte pola velike glavicee cvekle i 2 šargarepe, sipajte ohlađeni kuvani bulgur i sitno seckani mladi luk i sveže listove rukole.

Sastojcima bogate vitaminske salate dodajte proklijalo sjeme suncokreta koje ste proizveli kod kuće. Za njihovu pripremu važno je slediti ove osnovne korake: u klasičnu teglu kapaciteta 720 ml potopite ne više od 1 kašičice prethodno oprano sirovo seme suncokreta u oko 1 šoljice izvorske vode na 2 sata.

Zatim isperite seme i umesto poklopca stavite gazu na teglu zategnutu gumicom oko otvora tegle. Stavite teglu u odgovarajuću posudu u kojoj je tegla nagnuta pod uglom tako da se seme nalazi u dobrim uslovima za klijanje.

3-4 dana brinite o semenkama ispiranjem i puštanjem da se ocede pod uglom ujutro i uveče. Pokazalo se da je proklijalo seme mnogo korisnije za jelo.

Salatu sa bulgurom začinite sa 2-3 kašike nerafinisanog hladno presovanog suncokretovog ulja, oko 1/3 kašičice Himalajske soli - po ukusu, dodajte sirćee balzamiko (beli balzamični začin za salate) i jabukovo sirće - po ukusu.

Pomiješajte šarene sastojke i poslužite vegansku vitaminsku salatu sa bulgurom i klicama suncokreta, u omiljenoj činiji za salate za sveži prolećni ručak.

Fantastično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: