Način pripreme
Prvo zagrevamo mleko, treba da bude toplo, a ne vruće, u njega dodajemo kvasac i šećer, izmešamo.
Brašno prethodno prosejemo i u mleko dodajemo 150 g ukupne količine, dobro izmešamo i pokrivamo providnom folijom i prqavimo nekoliko rupica pomoću štapića ili čačkalice za zube.
Ostavljamo na toplom na 40 minuta da povećasvoj obim. Zatim dodajemo u sastojke umućena jaja, ulje, so i ostalo brašno.
Mesimo meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokrivamo vlažnom krpom i ostavljamo na toplom na otrpielike sat vremena da naraste.
Prelazimo na pripremanje nadeva - luk iseckamo, u tiganju zagrejemo malo masnoće i dinstamo luk, ostavljamo ga da se ohladi i dodajemo u mleveno meso zajedno sa sitno sieckanom mirođijom i peršunom. Začinjavamo solju i crnim biberom.
Naraslo testo delimo na dva jednaka dela, razvijamo jedan deo u krug i stavljamo mleveno meso tako tšo jedan deo stavljamo u krug.
Oko celog razvijenog lista, tako da ima malo mesta od krajeva kako bi mogla nakon toga da se pritisnu dva lista, a ostalioblikujemo u lopticu i stavljamo je u centar tako što takođe mora da ima mesta, sa druge - mleveno meso.
Pokrivamo drugim razvijenim listom i dobo pritiskamo krajeve retro slane pite.
U centar stavljamo posudicu veličine loptice mlevenog mesa. Sečemo listiće i oblikujemo suncokret.
Prebacujemo pitu sa mlevneim mesom u nauljenu tepsiju, ostavljamo da se namesti u tepsiju na 20 minuta, premazujemo umućenim jajetom, posipamo semenkama i pečemu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C na 40 minuta.
Poslužujemo našu pitu Suncokret sa mlevenim mesom toplu ja jogurtom.