Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Pirinač u rerni»Teleći obrazi sa pirinčem, prazilukom i majčinom dušicom

Teleći obrazi sa pirinčem, prazilukom i majčinom dušicom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Teleći obrazi sa pirinčem, prazilukom i majčinom dušicom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
5
"Svakom jelu su potrebni začini da bi bilo zaista ukusno, zbog toga praziluk i majčina dušica u ovom receptu zaista daju jedan sjajan ukus telećim obrazima sa pirinčem"

Potrebni sastojci

  • teleći obrazi - 700 g
  • pirinač - 2 šolje
  • praziluk - 2 struka
  • ulje - 200 ml
  • lovorov list - 1 komad
  • majčina dušica - 4 grančice, sušena
  • biber - 5 zrna
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Na prvi pogled obično jelo, ali neobičnim i posebnim čini ga meso koje koristimo.

Teleći obrazi su mišić što ne znači da su tvrdi, već naprotiv, ovo je možda najkrhkije i najukusnije meso kada je pravilno spremljeno.

Iziskuje više vremena, ali ovo se kompenzuje zadovoljstvom što imamo nešto zaista unikatno ukusno na svojoj trpezi.

Na prvom mestu, teleći obrazi treba da se očiste od žilica i opni, osim ukoliko nismo kupili već očišćene. Neki kažu da je ovo veoma važno, ali ja ne mislim baš tako, s obzirom na to da fina opna koja obavija obraze sa jedne njihove strane, prilikom kuvanja se gotovo topi i ne oseća se, s obzirom na to da ona nije od žilavih i čvrstih materija koji se obično nalaze u drugim delovima životinje.

Pa ukoliko odlučite, uklonite je, ali nije strašno i da to ne uradite.

Skuvajte teleće obraze u obilnoj količini vode sa lovorovim listom, malo ulja, jednom grančicom majčine dušice i crnim biberom. Kuvajte ih polako, na umerenoj/slaboj vatri dok ne postanu veoma mekani i skoro da se raspadaju. Ovo oduzima barem 2 i po sata ako su iseckani na krupne komade ili malo više vremena ako su celi.

Iseckajte praziluk i dinstajte ga u ostalom ulju dok ne omekne.

Sipajte pirinač i propržite i njega dodajući so i izmrvljenu majčinu dušicu. Ja stavljam do vrha pune čaše sa malim vrhićem.

Procedite bujon od kuvanja mesa i izmerite neophodnu količinu njega, što iziskujte proporciju tečnosti koja je potrebna za vrstu pirinča kojeg koristite. Ako vam ne bude dosta, dospite vodu.

Prebacite proprženi pirinač i praziluk u tepsiju i pokrijte tečnošću. Probajte da li je slano, u ukoliko je potrebno dodajte soli. Odozgo stavite meso - krupno iseckano. Tečnost skoro da ga pokriva.

Pecite pirinač sa mesom u zagrejanoj rerni na 210°C otprilike 25-30 minuta ili dok pirinač ne upije tečnost.

Gotovo jelo izvadite iz rerne i uvijte u aluminijumsku foliju i krpu 5-10 minuta nakon čega poslužite teleće obraze sa pirinčem, prazilukom i majčinom dušicom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: