Način pripreme
Pile se očisti i opere. Pomoću noža se iseče sa strane leđa.
Koža pileta se lagano odlepi pazeći da se ne pokida. Cilj je da začinimo pile i njegovo meso tako što pospemo začinima i ispod kože.
U tepsiju u kojoj ćemo peći pile stavimo papir za pečenje ili aluminijumsku foliju, odozgo sipamo morsku so.
Kora limuna se izrenda i zajedno sa listićima svežeg ruzmarina se izmeša sa morskom solju.
Pile se posipa začinima - crnim biberom, dimljenom alevom paprikom, čubarom, krupnom mlevenom ljutom alevom paprikom po ukusu, tako što se deo njih utrlja i ispod kože. So se ne stavlja, s obzirom na to da će pile dovoljno morske soli upiti tokom pečenja.
Pile se prebacuje u tepsiju za pečenje preko soli.
Limun se iseče na polovinice, pile se poliva sokom od jedne polovine, a druga polovina se seče na kolutove. Kolutići se ubacuju ispod bataka i krilaca.
Maslac se seče na tanke trakice i stavlja se ravnomerno ispod pileta, a odozgo se premazuje maslinovim uljem.
Cela tepsija se odozgo prekriva aluminijumskom folijom.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, na srednjoj rešetci otpilike sat vremena i još malo. Na kraju pečenja aluminijumska folija se skida i pile se vraća u šporet dok se ne dobije apetitna zlatkasto-smeđa boja pečenog pileta u rerni.
Pripremanje po ovom receptu za pile na soli, pečeno pile postaje veoma ukusno - sočno, krhko, aromatično, sa hrskavom kožicom.
Prijatno sa ovom krhkom pečenom piletinom na morskoj soli!