Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Tanak Hleb»Iranski hleb (Naan barbari)

Iranski hleb (Naan barbari)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Iranski hleb (Naan barbari)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
01/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Aroma toplog hleba kod kuće će doneti porodičnu udobnosti koja će vas još više zbližiti sa vašim bližljima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 530 g
  • kvasac - 15 g, živi
  • voda - 410 ml
  • so - 1 kašičica, s vrha
  • med - 15 g
  • kukuruzno brašno - oko 4 supene kašike ili griz
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • ulje - za podmazivanje posude i ruku
  • susam - 2 supene kašike
  • mak - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. 350 ml vode zagrejte do telesne temperature i u njoj istopite med, kvasac i 150 g brašna. Pokrijte posudu i ostavite na 20 minuta. Treba lepo da nadođe i da se podigne, zbog toga imajte to vidu i neka posuda bude obimnija za taj cilj.

2. U sipkastu smesu prosejte ostalo brašno (odvojte samo 10 g njega, koje će vam biti potrebno u kasnijoj fazi) sa solju i umesite meko testo. Možete da dodate brašno da se ne bi lepilo, ali nemojte dopustiti da testo postane tvrdo.

Nauljenim rukama biste takođe sprečili lepljenje.

3. Stavite u posudu koju ste prethodno podmazali uljem. Pokrijte i ostavite na sat vremena u toploj prostoriji.

4. Testo podelite na 4 jednaka dela. Ponovo nauljite svoje ruke i rastegnite svaki deo u ovalni, blago duguljasti kalup.

Stavite u široku tepsiju obloženu papirom za pečenje, posutu kukuruznim krupno mlevenim brašnom. Hleb može da se oblikuje i direktno u tepsiji tako što se pritiska i isteže prstima.

Ja u jednu tepsiju stavljam 2 pljosnata hleba naan kako bi bilo i malo rastojanja između njih, tj. koristim dve tepsije.

5. Obe tepsije pokrijte krpama i stavite hlebove da narastu na još 20-30 minuta.

6. Zagrejte rernu do 180 stepeni.

Pomešajte ostalih 60 ml vode sa 10 g brašna i sodom bikarbonom. Hlebove naan namažite ovom smesom i tupom stranom noža napravite po 4 udubljenja po dužini sa laganim pritiskanjem.

Dva hleba pospite susamom, a druga dva semenom maka.

7. Ispecite da se dobije zlatkasta boja u zagrejanoj rerni (20 minuta po tepsiji).

Ohladite na rešetci kako bi mogla donja korica da ostane hrskava.

Iranski hleb se poslužuje topao, a ako ostane za naredni dan, lagano se zagreje u rerni ili u tiganju, kako bi bio hrskav spolja i mekan iznutra.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: