Način pripreme
1. 350 ml vode zagrejte do telesne temperature i u njoj istopite med, kvasac i 150 g brašna. Pokrijte posudu i ostavite na 20 minuta. Treba lepo da nadođe i da se podigne, zbog toga imajte to vidu i neka posuda bude obimnija za taj cilj.
2. U sipkastu smesu prosejte ostalo brašno (odvojte samo 10 g njega, koje će vam biti potrebno u kasnijoj fazi) sa solju i umesite meko testo. Možete da dodate brašno da se ne bi lepilo, ali nemojte dopustiti da testo postane tvrdo.
Nauljenim rukama biste takođe sprečili lepljenje.
3. Stavite u posudu koju ste prethodno podmazali uljem. Pokrijte i ostavite na sat vremena u toploj prostoriji.
4. Testo podelite na 4 jednaka dela. Ponovo nauljite svoje ruke i rastegnite svaki deo u ovalni, blago duguljasti kalup.
Stavite u široku tepsiju obloženu papirom za pečenje, posutu kukuruznim krupno mlevenim brašnom. Hleb može da se oblikuje i direktno u tepsiji tako što se pritiska i isteže prstima.
Ja u jednu tepsiju stavljam 2 pljosnata hleba naan kako bi bilo i malo rastojanja između njih, tj. koristim dve tepsije.
5. Obe tepsije pokrijte krpama i stavite hlebove da narastu na još 20-30 minuta.
6. Zagrejte rernu do 180 stepeni.
Pomešajte ostalih 60 ml vode sa 10 g brašna i sodom bikarbonom. Hlebove naan namažite ovom smesom i tupom stranom noža napravite po 4 udubljenja po dužini sa laganim pritiskanjem.
Dva hleba pospite susamom, a druga dva semenom maka.
7. Ispecite da se dobije zlatkasta boja u zagrejanoj rerni (20 minuta po tepsiji).
Ohladite na rešetci kako bi mogla donja korica da ostane hrskava.
Iranski hleb se poslužuje topao, a ako ostane za naredni dan, lagano se zagreje u rerni ili u tiganju, kako bi bio hrskav spolja i mekan iznutra.
Prijatno!