Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Korneti»Korneti sa kremom od vanile

Korneti sa kremom od vanile

Potrebitel#182767Potrebitel#182767
Početnik
5111
Korneti sa kremom od vanile
Fotografije: Potrebitel#182767
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
65 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
30
"Legenda kaže da su korneti drugog dana duplo ukusniji, ali mi ih uvek pojedemo prvog"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 350 g /brašno za razvlačenje testa, oko 50 g/
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • ulje - 1/2 šolje
  • šećer - 1/2 šolje
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 1/2 šolje
  • brašno - 1/2 šolje
  • vanila - 2 kesice
  • jaja - 1 komad + jedno žumance
  • maslac - 30 g, kravlji
  • orasi - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Za pripremu testa: Jaje i šećer umutimo mikserom na mekan krem. Dodajemo ulje i promešamo. U posudu sipamo kiselo mleko, dodajemo prašak za pecivo i ostavljamo da nadođe.

U posudu postepeno dodajemo brašno prosejano sa praškom za pecivo /mali deo brašna ostavljamo za mešenje/ i smesu od jaja. Sve mešamo dok testo ne počne da se odlepljuje od ivica posude.

Prebacujemo na radnu površinu, posutu brašnom i mesimo. Dobijamo srednje meko testo koje se ne lepi. Testo razvlačimo na ne mnogo tanak list i sečemo na trake širine 1 cm.

Trake uvijamo odozdo na gore oko metalnih korneta ili korneta napravljenih od poklopaca za kiselo mleko. Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenje.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni do 180 stepeni dok ne bude gotovo (između 15 i 20 minuta). Odmah čim se ispeku pažljivo skidamo kalupe i uvijamo sledeće kornete.

Za pripremu krema: Brašno, jaja i malo deo svežeg mleka umutimo žicom. Preostalo sveže mleko i šećer stavljamo na vatru da provri.

Lagano i uz neprestano mešanje dodajemo smesu od jaja. Nakon minut krem sezgusne, dodajemo kravlji maslac, vanilu i mešamo jop malo. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Pokrivamo streč folijom da se ne stvori korica.

Kad se sve ispeku i ohlade, punimo ih kremom uz pomoć šprica ili kašičice. Otvor korneta potapamo u mlevene orahe. Gotove kornete ostavljamo na hladnom da odstoje oko 5-6 sati pre konzumiranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: