Način pripreme
/undefined Za pripremu testa: Jaje i šećer umutimo mikserom na mekan krem. Dodajemo ulje i promešamo. U posudu sipamo kiselo mleko, dodajemo prašak za pecivo i ostavljamo da nadođe.
U posudu postepeno dodajemo brašno prosejano sa praškom za pecivo /mali deo brašna ostavljamo za mešenje/ i smesu od jaja. Sve mešamo dok testo ne počne da se odlepljuje od ivica posude.
Prebacujemo na radnu površinu, posutu brašnom i mesimo. Dobijamo srednje meko testo koje se ne lepi. Testo razvlačimo na ne mnogo tanak list i sečemo na trake širine 1 cm.
Trake uvijamo odozdo na gore oko metalnih korneta ili korneta napravljenih od poklopaca za kiselo mleko. Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenje.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni do 180 stepeni dok ne bude gotovo (između 15 i 20 minuta). Odmah čim se ispeku pažljivo skidamo kalupe i uvijamo sledeće kornete.
Za pripremu krema: Brašno, jaja i malo deo svežeg mleka umutimo žicom. Preostalo sveže mleko i šećer stavljamo na vatru da provri.
Lagano i uz neprestano mešanje dodajemo smesu od jaja. Nakon minut krem sezgusne, dodajemo kravlji maslac, vanilu i mešamo jop malo. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Pokrivamo streč folijom da se ne stvori korica.
Kad se sve ispeku i ohlade, punimo ih kremom uz pomoć šprica ili kašičice. Otvor korneta potapamo u mlevene orahe. Gotove kornete ostavljamo na hladnom da odstoje oko 5-6 sati pre konzumiranja.