Način pripreme
Za testo za tart sipajte brašno i so u posudu i u njih sipajte vino i maslinovo ulje.
Umesite glatko i meko testo i ostavite ga na 10 minuta da se otpusti i da se odmori. Ukoliko je veoma meko, dodatno pospite brašno.
Razvijte u tanku koru i njome pokrijte kalup za tart s padajućim dnom, 28 cm prečnik.
Pritisnite pristima kako bi se lepo zalepio po dnu i zidovima kalupa i viljuškom napravite rupice.
Pecite 10-12 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Potrebno je samo da se zapeče lagano i da uhvati koricu, ali ne i boju.
Za nadev očistite, operite i iseckajte sav zeleniš, plus mladi luk i mladi beli luk.
Dinstajte dok ne omeknu u maslinovom ulju sa prstohvatom soli.
Na poluispečenu koru za naš tart sitno iseckajte sir (onaj koji ja koristim nije mnogo slan, ali ako je vaš slaniji, stavite manje ili ga prethodno namočite u vodu).
Rasporedite izdinstan i dobro omeknuo zeleniš i odozgo obilno zalijte smesom od umućenih jaja i kiselog mleka.
Slani tart pecite 18 minuta ili dok se nadev ne stegne na istoj temperaturi (180).
Prolećni tart ukrasite sa još svežih zelenih listova i poslužite dok je topao.