Način pripreme
Za testo: pomešati brašno, maslac, vodu, so, šećer i prašak za pecivo. Mesite dok ne dobijete glatko masno testo.
Oblikovati kuglu i razvijte je između dva lista papira za pečenje. Trebalo bi da postane tanka kora prečnika 30 cm.
Skinite gornji sloj papira, prebacite u standardni kalup za torte prečnika 28 cm. Okrenite testo i vrlo pažljivo odlepite drugi sloj papira da ne pocepate tanku koru. Pritisnite rukama dno i stranice kalupa.
Probušite koru viljuškom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 5 minuta. Ako vidite da narasta, otvorite rernu i ponovo probušite rupe na 2-3 mesta, a da ne pravite rupe koje je potpuno probuše.
Tokom ovih 5 minuta oprati, osušiti špargle i odvojiti donje žilave krajeve. Ako nisu mnogo debele, ne morate ih ljuštiti.
Stavite ih na koru u rernu i pecite tačno 8 minuta.
Za to vreme izmešajte smesu za fil.
U činiju miksera razbijte jaja i dodajte pavlaku, gorgonzolu, iseckani sir i smrznuti spanać – malo odmrznut na sobnoj temperaturi (ne morate potpuno da ga odmrznete).
Možete dodati i druge sireve, šta god vam je ostalo u frižideru. Pored gorgonzole, ja sam stavila i rokfor.
Mutite na velikoj brzini dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte preko kore, po želji rasporedite špargle isečene i vratite u rernu.
Pecite slani tart dok se fil ne stegne i ne dobije laganu boju.
Slani prolećni tart od spanaća i špargli poslužite topao ili ohlađen (na sobnoj temperaturi). Veoma sveže i ukusno!