Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Slani Tart»Prolećni tart sa spanaćem i šparglama

Prolećni tart sa spanaćem i šparglama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78216k953
Prolećni tart sa spanaćem i šparglama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
07/06/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Pozovite proleće na vaš sto uz ovaj veličanstveni slani tart"

Potrebni sastojci

  • kora
  • brašno - 165 g
  • kravlji maslac - 70 g, mekan
  • voda - 35 ml, hladna
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • nadev
  • špargle - 170 g zelene
  • spanać - 100 g zamrznut
  • gorgonzola - 80 g
  • kačkavalj - 130 g
  • jaja - 3 komada
  • pavlaka za kuvanje - 130 ml
  • so - po želji (ja ne stavljam so u nadev)
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo: pomešati brašno, maslac, vodu, so, šećer i prašak za pecivo. Mesite dok ne dobijete glatko masno testo.

Oblikovati kuglu i razvijte je između dva lista papira za pečenje. Trebalo bi da postane tanka kora prečnika 30 cm.

Skinite gornji sloj papira, prebacite u standardni kalup za torte prečnika 28 cm. Okrenite testo i vrlo pažljivo odlepite drugi sloj papira da ne pocepate tanku koru. Pritisnite rukama dno i stranice kalupa.

Probušite koru viljuškom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 5 minuta. Ako vidite da narasta, otvorite rernu i ponovo probušite rupe na 2-3 mesta, a da ne pravite rupe koje je potpuno probuše.

Tokom ovih 5 minuta oprati, osušiti špargle i odvojiti donje žilave krajeve. Ako nisu mnogo debele, ne morate ih ljuštiti.

Stavite ih na koru u rernu i pecite tačno 8 minuta.

Za to vreme izmešajte smesu za fil.

U činiju miksera razbijte jaja i dodajte pavlaku, gorgonzolu, iseckani sir i smrznuti spanać – malo odmrznut na sobnoj temperaturi (ne morate potpuno da ga odmrznete).

Možete dodati i druge sireve, šta god vam je ostalo u frižideru. Pored gorgonzole, ja sam stavila i rokfor.

Mutite na velikoj brzini dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte preko kore, po želji rasporedite špargle isečene i vratite u rernu.

Pecite slani tart dok se fil ne stegne i ne dobije laganu boju.

Slani prolećni tart od spanaća i špargli poslužite topao ili ohlađen (na sobnoj temperaturi). Veoma sveže i ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: