Način pripreme
Prvo napravite osnovu od maslaca za tart.
Prosejte brašno u posudu i u njega dodajte prstohvat soli, prašak za pecivo i hladni maslac iseckan na kockice.
Istrljajte prstima dok se ne formiraju mrve od maslaca.
Dodajte šećer i 1 jaje.
Umesite testo za tart, nakon čega ga oblikujte u disk i uvijte u streč foliju.
Stavite u frižider na 30 minuta.
Nakon toga razvijte testo u tanku okruglu koru prečnika malo većeg od onog kod kalupa za tart.
Najlakše se odvija između dva sloja papira za pečenje.
Pomoću oklagije premestite testo u tepsiju oblikujući i bord. Dobro pritisnite ka zidovima i dnu tepsije.
Izbockajte viljuškom i stavite na testo papir za pečenje i zrna mahunarki za težinu.
Stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180°С 15 minuta.
Nakon toga skinite papir sa zrna mahunarki i dopecite još 5 minuta.
Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi, a za to vreme pripremite krem.
Umutite 3 žumanca sa kukuruznim skrobom i 100 ml svežeg mleka.
Ostalo mleko zajedno sa šećerom zagrejte do stepena ključanja.
Ostalo mleko zajedno sa šećerom zagrejte do stepena ključanja.
Čim provri, skinite sa ringle i dodajte u tankom mlazu smesu sa žumancima neprestano mešajući.
Vratite na ringlu dok se poslastičarski krem ne zgusti.
U gotov vruć krem dodajte vanilu, maslac i belu čokoladu izlomljenu na kockice.
Mešajte dok se maslac i čokolada ne istope i ne upiju.
Nakon toga sipajte krem u školjku od maslaca.
Ostavite da se u potpunosti ohladi, nakon čega tart garnirajte svežim jagodama.
Ja sam dodala i čokoladne dražeje u prolećni tart sa jagodama i čokoladom.