Način pripreme
Janija sa zečetinom i krompirima je aromatično i hranljivo jelo.
Operite i isecite pripremljenog celog zeca na porcije. Isecite povrće na krupno. Beli luk podelite na čenove. U veliku šerpu sipajte ulje koliko je potrebno da pokrije dno.
Šerpu stavite na ringlu da se ulje zagreje i stavite porcije zeca, propržite sa svih strana dok se ne dobije zlatna boja. Izvadite meso i u istu masnoću dodajte iseckani luk i šargarepe, propržite dok ne omekšaju.
Dodajte alevu papriku i mešajte, sipajte vino i dodajte komade zečetine, lovorov list, zrnca crnog bibera, čubar i čenove belog luka. Nakon što provri polovina vina, sipajte toplu vodu koliko je potrebno da pokrije meso.
Poklopite šerpu i janiju sa mesom kuvajte na tihoj vatri. Kada meso bude skoro gotovo, dodajte krupno iseckane krompire, a 10 minuta nakon toga i sok od paradajza sa brašnom razređenim u njemu.
Čim se krompiri skuvaju, jelo posolite po ukusu, izmešajte i nakon 2 minuta skinite sa ringle.
Pre serviranja janije od zeca, pospite je sitno iseckanim peršunom.