Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Mantija - klasičan recept

Mantija - klasičan recept

N.AkifovaN.Akifova
Inovator
12744879
Mantija - klasičan recept
Fotografije: N.Akifova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Turski kulinarski stručnjaci oberučke preporučuju ovaj klasični recept za mantiju"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • brašno - otprilike 500 g
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 1 supena kašika
  • za nadev
  • mleveno meso - 200 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • so - 1 kašičica
  • crni biber - 1 prstohvat
  • kumin - 1 prstohvat
  • isot - 1 kašičica
  • ulje - 1 supena kašika
  • voda - 1 čaša, mlaka
  • za sos
  • kiselo mleko - 400 ml
  • beli luk - 4 čena
  • za sos
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • salsa od paradajza - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • divlja nana - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo nadev za ovu tradicionalnu mantiju.

U tiganju počinjemo da propržavamo sitno iseckani luk sa malo masnoće. Nakon što se luk proprži, dodajemo mleveno meso i počinjemo ponovo da propržavamo dok ne bude gotovo, na kraju dodajemo presovani beli luk i ostale začine i ostavljamo smesu da se malo ohladi.

U duboku posudu prosejemo brašno i u sredinu razbijemo jaja, dodajemo još soli, ulja i dodajemo jednu čašu mlake vode i počinjemo da mesimo testo koje je skoro jedan prema jedan kao testo za pastu.

Pomoću oklagije razvijamo testo i sečemo prvo na trake otprilike dva prsta debljine, posle trake sečemo na male kvadrate.

Uzimamo nadev od mlevenog mesa i po jednu malu kafenu kašičicu stavljamo na svaki kvadratić. Kada završimo sa nadevom, počinjemo da zatvaramo komade, uzimamo komad rukom, preklapamo obe strane poprečno i stiskamo, a zatim preklopimo i druge dve strane i ponovo stiskamo prstima.

Gotovu mantiju kuvamo u posoljenoj vodi sa malo ulja dok ne bude gotova, videćete kada se mantija popne na ključalu vodu - znači da je gotova.

Unutra u jednu malu posudu ispresujemo beli luk i izmešamo sa kiselim mlekom i gotovim sosem odozgo prelivamo mantiju.

I na kraju u jednoj maloj kaseroli zagrejemo malo maslaca, odozgo dodajemo salsu od paradajza, so i divlju nanu i mantiju posipamo sosem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: