Način pripreme
U loncu zagrejte vodu i posolite je. Za to vreme školjke se očiste, ako ima malo otvorenih, pokušajte da ih zatvorite, a one koje se ne mogu zatvoriti, odvojite. Zagrejte veliki tiganj sa poklopcem.
Stabljike peršuna se iseku i odvoje, a listovi se grubo iseckaju. Dodajte špagete u već ključalu vodu i kuvajte al dente. 5 minuta pre nego što budu gotove, u već zagrejan tiganj stavite ekstra devičansko maslinovo ulje (oko 4 kašike) i stavite beli luk i stabljike peršuna da se prže.
Čim beli luk počne da menja boju, dodajte školjke i prelijte vinom. Dodajte ljute paprike i pokrijte poklopcem. Para će izaći i početi da cvrči, protresite posudu da se promeša.
Nakon 3-4 minuta školjke će početi da se otvaraju i testenina treba da bude gotova. Ako ima neotvorenih školjki, izvadite ih, dodajte testeninu, prethodno je dobro ocedite. Sipajte listove peršuna.
Mešajte 1-2 minuta da testenina može da upije sosove od školjki. Na kraju dodajte čeri paradajz i odmah poslužite. Italijani često jedu ovu testeninu sa nekim lepim hlebom, zašto da ne i sa belim lukom.