Domaći kačkavalj sa biljkama

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
693
371
Domaći kačkavalj sa biljkama
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 8
08/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije10
"Biljke će učiniti ovaj kačavalj još mirisnijim i ukusnijim. Uspeh!"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Mleko koje se koristi veoma važno je za pravljenje odličnog domaćeg kačkavalja. U ovom slučaju najbolje je koristiti domaće, masno i sveže isceđeno ovčije mleko.

Ne mora biti ovčije mleko, ali će sigurno kačkavalj biti kvalitetniji od njega.

Mleko kuvajte u posudi, koja je smeštena u drugu posudu sa vodom i periodično mešajte tako da se ne stvore naslage na dnu i da mleko ne izgori, mada kada ga kuvamo na ovaj način to je gotovo nemoguće.

Koristite veliku, široku posudu sa nižim zidovima (zapremine 7, 5 litara), u koju nalijte dva i po prsta vode. Unutra stavite šerpu sa mlekom koja je uža i viša i ima kapacitet od 12 litara (napunite je manje od pola, sa 5 litara).

Kad mleko proključa, posolite ga i promešajte. Pustite da se krčka 4-5 minuta, a zatim dodajte sirište, ali ono nije obavezno, jer ćete čak i sa limonotusom dobiti kačkavalj.

Posle minute dodajte kristale limunske kiseline. Mešajte oko 5 minuta, ali ne predugo da se formiraju vlakna u mleku i da se dobro mleko zgrudva i koagulira.

Ako primetite da su delovi mleka u obliku krpa mali i da ih nema dovoljno, izvadite posudu iz vodenog kupatila i stavite je direktno na šporet, ali na umerenu vatru, tako da ne postoji opasnost od toga da mleko zagori.

Na ovaj način ćete vrlo brzo primetiti kako ključa (teško je da mleko proključa u vodenom kupatilu) i komadići kačkavalja će se pojaviti i odvojiti, a surutka počinje da deluje bistrije.

Sadržaj šerpe sipajte u vlažnu gazu postavljenu na drugu veliku posudu da se u nju isprazni surutka. Zavežite dva po dva kraja gaze i ostavite kačkavalj da se ocedi dok ne počne da kaplje sasvim malo, ali je i dalje vruć. Nemojte čekati da se kačkavalj ohladi, jer tada nećete moći da mu date oblik koji je drugačiji od onog koji je već uzeo u gazi, a i slojeve sa začinskim biljem neće biti lako da napravite .

Ako imate posebne kalupe, još bolje. Tamo se kačkavalj od ovčijeg mleka istovremeno cedi i poprima dobar oblik.

Kada ga prebacujete u posudu ili kalup, dodajte sloj još uvek mekog, toplog kačkavalja, pospite začinskim biljem i ljutom tucanom paprikom i ponovo sloj kačkavalja dok ne potrošite sirovine.

Za ovu količinu mleka bolje je napraviti dve manje pogače nego jednu veliku.

Gotov domaći kačkavalj sa začinskim biljem ostavlite da odstoji jedan dan i spreman je za konzumaciju. Može se jesti čim se potpuno ohladi, ali je ipak dobro sačekati.

Uspeh!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: