Način pripreme
Svinjska glava se preseče na pola i dobro opere toplom tekućom vodom. Stavite dva dela u veliku šerpu i sipajte vrelu vodu.
Nakon što voda proključa, smanjite vatru i kuvajte glavu 3 sata na laganoj vatri, povremeno uklanjajući penu. Očistite luk i isecite ga na pola. Šargarepu oljuštite i stavite u ključalu vodu zajedno sa lukom. Posolite i kuvajte još 2 sata na laganoj vatri.
Dodajte crni biber i lovorov list i posle 10 minuta sklonite šerpu sa vatre. Dva komada glave izvadite, ostavite da se ohlade i očistite ih od kostiju, a dobro je da se ne naruši integritet komada, već samo da se uklone kosti.
Dva dela spojite da dobiju izgled cele glave i stavite u nauljeni pleh, a između njih se stavi sitno iseckani kuvani jezik i sitno seckani beli luk pre nego što se stisnu. Utrljajte alevom paprikom i pecite 30 minuta na 220 stepeni. Poslužite toplo ili hladno.