Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Desert Plivajuća ostrva

Desert Plivajuća ostrva

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638812k160
Desert Plivajuća ostrva
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 5
10/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Vizija, ukus, aroma - dajemo maksimalan broj poena, kao ocenu za ovaj desert"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 600 ml
  • vanilija - mahuna
  • belance - 4 komada
  • šećer - 50 g
  • za krem
  • šećer - 160 g
  • žumanca - 4 komada
  • kukuruzni skrob - 2 kašike
  • šafran - prstohvat
  • kravlji maslac - 50 g
  • za karamel
  • šećer - 5 kašika
  • voda - 1 kašika
  • bademi - pečeni, isečeni na kriške
* merne jedinice

Način pripreme

U kaserolu sipajte 600 ml svežeg mleka. Dodajte unutrašnjost mahune vanile.

U potpuno suvu posudu stavite 4 belanca (čuvajte žumance) i 50 g kristal šećera. Izmutite mikserom do tvrdih vrhova.

Zagrejte mleko. Smanjite vatru na 4 (od 6) i kada počne da ključa, uzmite kašiku smese od belanaca i upotrebite drugu kašiku za oblikovanje.

Pažljivo ih stavljajte u mleko da se poširaju po minut sa strane (pažljivo ih okrećite kašikom). Izvadite ih i ostavite na tanjir da se ohlade.

Za krem:

Procedite mleko (ono u kojem poširate belanca) u šerpu. Dodajte 160 g šećera. U posudu stavite 4 žumanca i 2 kašike kukuruznog skroba.

Dobro izmešajte i dodajte u toplo mleko. Dodajte prstohvat šafrana. Kuvajte dok se krem ne zgusne uz stalno mešanje.

Sklonite sa vatre i dodajte 50 g maslaca. Mešajte i sipajte krem od jaja u posudu. Pokrijte prozirnom folijom tako da ne uhvati koru.

Za karamel:

Stavite 5 kašika šećera i 1 kašiku vodeu šerpu. Neka se šećer karamelizuje.

Služite na tanjiru, prvo stavljajući krem, a na vrh ostrva. Prelijte ih karamelom. Retro desert ukrasite prženim rezanim bademima i suvim laticama ruže.

Desert Plivajuća ostrva je neverovatno ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: