Način pripreme
U kaserolu sipajte 600 ml svežeg mleka. Dodajte unutrašnjost mahune vanile.
U potpuno suvu posudu stavite 4 belanca (čuvajte žumance) i 50 g kristal šećera. Izmutite mikserom do tvrdih vrhova.
Zagrejte mleko. Smanjite vatru na 4 (od 6) i kada počne da ključa, uzmite kašiku smese od belanaca i upotrebite drugu kašiku za oblikovanje.
Pažljivo ih stavljajte u mleko da se poširaju po minut sa strane (pažljivo ih okrećite kašikom). Izvadite ih i ostavite na tanjir da se ohlade.
Za krem:
Procedite mleko (ono u kojem poširate belanca) u šerpu. Dodajte 160 g šećera. U posudu stavite 4 žumanca i 2 kašike kukuruznog skroba.
Dobro izmešajte i dodajte u toplo mleko. Dodajte prstohvat šafrana. Kuvajte dok se krem ne zgusne uz stalno mešanje.
Sklonite sa vatre i dodajte 50 g maslaca. Mešajte i sipajte krem od jaja u posudu. Pokrijte prozirnom folijom tako da ne uhvati koru.
Za karamel:
Stavite 5 kašika šećera i 1 kašiku vodeu šerpu. Neka se šećer karamelizuje.
Služite na tanjiru, prvo stavljajući krem, a na vrh ostrva. Prelijte ih karamelom. Retro desert ukrasite prženim rezanim bademima i suvim laticama ruže.
Desert Plivajuća ostrva je neverovatno ukusan.