Način pripreme
Sve je veoma prosto.
Postoji klasična varijanta pripremanja recepta za krem Plutajuća ostrva, odnosno moderna. U klasičnoj ostrvo se kuva u ključalom mleku, a u savremenoj se priprema u mikrotalasnoj rerni. Ja kuvam obe varijante kako bi se osetila razlika.
Za klasičnu varijantu isperem šerpu sa debelim dnom hladnom vodom, sipam mleko i stavljam na ringlu. Količina mleka zavisi od obima kapaciteta i veličine ostrva. Možete odmah da dodate vanilin šećer ili vanilu.
Odvojim žumanca od belanaca. Belanca umutim u čvrstu penu. Po želji može da se doda nekoliko kapljica limunovog soka. Dodajem šećer u prahu i mutim dok se ne dobiju oštri vrhovi. Za prvu varijantu kašikom oblikujem ostrvca i ubacujem ih u ključalo mleko.
Kuvam nekoliko minuta sa svake strane. Lagano rasporedim po papiru za pečenje ili prosto u tanjiru. Dobro se ohlade.
Za drugu varijantu belanca stavljam u posudu i stavljam u mikrotalasnu rernu na maksimalnu snagu na 30-60 sekundi.
Pripremam krem od jaja. Žumanca mutim dok ne pobele, dodajem šećer i mešam dok se ne istope. Po želji sa šećerom dodajem skrob. Zatim u tankom mlazu sipam vruće mleko (naravno, koristim ono u kom su se kuvala ostrva, tako što ga pre toga procedim).
Nakon toga sipam nazad u šerpu i zagrejem krem na slaboj vatri dok se ne zgusti, uz neprestano mešanje. Ja ga kuvam na vodenoj pari, zato što postoji manja verovatnoća da će se žumanca usiriti.
Količina mleka i nivo gustine zavisi od vaše želje. Desertni krem pokrivam folijom i on se hladi.
U staklene čaše sa postoljem stavljam nekoliko supenih kašika kockica jabuka. Sipam jabukov sok i zamrznem u frižideru na 30 minuta. Nakon toga stavljam nekoliko kašika krema. Na njega stavljam ostrva. Ukrašavam po želji.
Za klasičnu varijantu prvo stavljam krem, zatim ostrva i sipam karamle (imala sam karamel sirup).