Način pripreme
Tikvice su vrlo niskokalorično povrće, samo 11 kalorija u 100 grama i imaju puno vlakana. Bogate su vitaminima, posebno vitaminima K, B i C.
Ovaj poslednji vitamin, osim što jača imuni sistem i deluje antioksidativno, štiti od delovanja slobodnih radikala. Ove karakteristike čine tikvice istinskim saveznicima niskokalorične dijete.
Hladno presovano maslinovo ulje može se smatrati najboljom masnoćom. Bogato je polifenolima i vitaminom E sa antioksidativnim dejstvom, supstancama koje se bore protiv slobodnih radikala i usporavaju starenje ćelija.
Kari u kombinaciji sa aromatičnim začinima ima različita svojstva u zavisnosti od upotrebljenih ukusa.
Ugrejte do ključanja slanu vodu u velikoj šerpi za kuvanje italijanske testenine. Operite, osušite i isecite tikvice na kriške ili kako vi želite.
Zagrejte ulje u tiganju i ubacite tikvice. Posolite i dinstajte oko 2 minuta.
Uzmite 5-6 kašika vode iz skuvane testenine i rastvorite u njoj kari, pa ga prelijte preko tikvica i nastavite da ih dinstate oko 5 minuta.
U međuvremenu ste skuvali testeninu. Ocedite špagete al dente i dinstajte ih minut u tiganju sa tikvicama. Zdravo jelo od špageta sa tikvicama i karijem odmah poslužite.
Uživajte!