Način pripreme
Ovo je veoma ukusna i jednostavna čorba od koprive koja zasićuje i zagreva.
Pripremite unapred sve povrće za čorbu. Operite i poparite koprivu u vreloj posoljenoj vodi na otprilike 4-5 minuta. Dobro ocedite i usitnite je.
Sačuvajte deo vode kako biste je dodali u bujon.
Ogulite i iseckajte batat na kockice. Usitnite beli luk, luk i celer ili ih direktno sameljite u blenderu.
Iseckajte očišćene šampinjone. Zagrejte ulje i u njemu propržite luk, beli luk i celer, nakon toga dodajte i batat.
Pržite 3-4 minute, nakon toga dodajte pečurke i maslac. Nakon što se i oni na kratko proprže, sipajte litar i po vrućeg bujona, pritom dodajte i malo vode od koprive. Začinite solju.
Kuvajte čorbu od povrća otprilike 20 minuta. Nakon toga dodajte koprivu i iseckani peršun, kao i oprani pirinač.
Kuvajte dok pirinač ne bude gotov i ostavite supicu da se ohladi. Zapržite je žumancima, posutim solju i biberom, umućenim sa kiselim mlekom.
Čorba od koprive sa pirinčem i šampinjonima je gotova.