Način pripreme
Očistite koprivu i stavite u duboku posudu. Prelijte toplom vodom i ostavite na nekoliko minuta sa strane da se popari i omekša. Isecite luk sitno.
Ugrejte malo maslinovog ulja i komadić maslaca u šerpi na umerenoj vatri i sotirajte luk u masti. Sitno isecite sveže strukove luka i belog luka i dodajte ih u šerpu.
Sipajte pirinač i začinite solju i biberom. Propržite pirinač kratko dok zrna ne postanu providna.
Za to vreme procedite koprivu iz vode, u kojoj se poparila i krupnje je isecite.
Kad se pirinač zaprži dodajte supenu kašiku brašna u zapršku da se čorba zgusne.
Promešajte dobro da se ne stvore grudvice i dodajte koprivu. Promešajte ponovo i prelijte litrom vode ili bujonom od povrća. Dodajte parče maslaca i ostavite čorbu da se kuva na umerenoj vatri dok se pirinač ne skuva potpuno.
Pripremite preliv za supu tako što stavite maslac da se rastopi. Dodajte pola kašičice ljute aleve paprike i jednu supenu kašiku slatke.
Sasvim kratko propržite u maslacu i skinite sa vatre. Čorbu od koprive servirajte sa kiselom pavlakom, prelijte pikantnim preprženim maslacem i poslužite.