Način pripreme
U tiganju dinstajte 4 velika struka praziluka i 500 g spanaća, naseckane na sitno sa prstohvatom soli. Odvojite 2 kašike za sos.
U posudu sipajte 400 g kiselog mleka, dodajte kašičicu sode bikarbone, promešajte i sačekajte da se aktivira.
Dodajte 5 jaja, koje ste lagano umutili viljuškom. Sve dobro promešajte.
Uzmite 2 kore (ako su tanke), poprskajte ih uljem i ravnomerno ih premažite smesom od jaja. Dodajte od praziluka i spanaća, izmrvite sir i umotajte kore.
Poređajte pitice sa spanaćem - najbolje u pravougaoni pleh, koji ste prethodno premazali uljem. Premažite pitice uljem odozgo i preostalom smesom. Pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta.
Poslužite pitice sa spanaćem, prazilukom i sirom u pečenoj kori sa sosom od kiselog mleka i pečenog čeri paradajza.
Za koru:
Presecite na pola jednu koru za pitu. Postavite komade kore pažljivo na rešetku rerne, tako da vise na dole. Pecite ih na 150 stepeni oko 10-15 minuta. Gledajte ih.
Sklonite kore pažljivo, jer su veoma lomljive. Haotično izlomite krajeve, ali pazite da ne polomite celu koru.
Za sos:
U blender stavite malo od dinstanog praziluka i spanaća i pečeni čeri paradajz. Dodajte malo maslinovog ulja i sameljite. Pomešajte sa kiselim mlekom od 10% mlečne masnoće.